Президентът на САЩ Доналд Тръмп смъмри кюрдите, че не са помогнали на Вашингтон по време на Втората световна война, по-специално по време на десанта в Нормандия, съобщават американските медии.

По този начин американският държавен глава отговорил на думите на журналист, че САЩ не са подкрепили кюрдите, позволявайки настъплението на турските военни в Сирия, въпреки факта, че именно кюрдите помогнаха на оглавяваната от САЩ коалиция да победи терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"). Журналистът също така изразил мнение, че сега ще бъде трудно за Америка да "изгражда съюзи".

Тръмп предал кюрдите заради ползите от Турция и за да задоволи Ердоган

Тръмп предал кюрдите заради ползите от Турция и за да задоволи Ердоган

"Добре, влезте в Сирия"

Изданието Daily Beast отбелязва, че в своя коментар Тръмп се е позовал на статия в консервативния сайт Townhall, чийто автор пише, че "кюрдите не ни оказаха помощ в Нормандия", а също така не са подкрепили американците в Корея, Виетнам и Афганистан.

В същото време президентът на САЩ напомнил, че Вашингтон вече е похарчил "огромни суми пари в помощ на кюрдите".

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на военна операция в Северна Сирия под наслов "Източник на мир" срещу забранената в Турция Кюрдска работническа партия и срещу ДАЕШ.

САЩ, които си сътрудничат с кюрдите в района, заявиха, че няма да участват в настъплението, като освен това ще изтеглят и войските си. Кюрдите обвиниха Вашингтон в нарушаване на договореностите.

FOX: Тръмп е наредил на военните да не се месят на Турция за операцията в Сирия

FOX: Тръмп е наредил на военните да не се месят на Турция за операцията в Сирия

Целта на провежданата операция е създаване в Северна Сирия на буферна зона