Американската телевизия MSNBC разкри ужасяваща и импулсивна причина президентът на САЩ Доналд Тръмп да изостави кюрдските си съюзници и да ги изложи на опасност от етническо прочистване от турските сили, които всеки момент се готвят да навлязат в Сирия.

През уикенда Белият дом внезапно обяви, че американските войски повече няма да защитават кюрдите в Северна Сирия, отваряйки вратата за дълго планиран турски удар, след телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Сирийските кюрди: САЩ ни забиха нож в гърба

Сирийските кюрди: САЩ ни забиха нож в гърба

Имаше уверения от САЩ, че няма да позволяват никакви турски военни операции в региона

NBC News са научили, че телефонният разговор първоначално е целял да потуши нарастващия гняв на Ердоган във връзка с това, че не се срещна с Тръмп миналия месец по време на Общото събрание на ООН.

Турският държавен глава е бил бесен от възприетото от него като обида от страна на Тръмп, а американският му колега се е опитал да изглади нещата, като му предложил посещение в Белия дом, но това все още не е успокоило Ердоган, който настоял за провеждането на дълго планираната военна операция в Северна Сирия.

Турция няма да преклони глава пред заплахи на САЩ за плановете си в Сирия

Турция няма да преклони глава пред заплахи на САЩ за плановете си в Сирия

Дамаск ще защитава цялата територия и призовава кюрдите да се присъединят към правителството, очевидно предадени от САЩ

Тръмп в края на краищата се съгласил да приеме умерено нахлуване на Турция, като прочистването на зоната за сигурност, но казал на Ердоган, че американските войски ще се изтеглят напълно от Сирия, ако Турция предприеме големи военни операции.

Така че информацията на NBC News е, че всъщност Доналд Тръмп се опитвал да задоволи Ердоган по телефона, защото той бил бесен, че преди няколко седмици не се е срещнал с него в Ню Йорк и казал: "Добре, влезте в Сирия."

Междувременно американският президент оправда решението си, което беше масово разкритикувано, да предаде кюрдските съюзници на САЩ в Северна Сирия, като посочи, че турското правителство било "голям търговски партньор на САЩ".

Тръмп в неделя обяви изтегляне на американските сили от Сирия, което той каза, че след това ще бъде последвано от турска военна операция в района. Турция отдавна планира военна операция, целяща унищожаване на подкрепяните от САЩ кюрдски сили в региона, което доведе до обвинения, че президентът безочливо е предал ключови съюзници в борбата срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Тръмп бесен, щял да унищожи икономиката на Турция, ако "стъпи накриво" в Сирия

Тръмп бесен, щял да унищожи икономиката на Турция, ако "стъпи накриво" в Сирия

Мъдростта му била несравнима...

Тръмп обаче смята, че това предателство е било приемливо заради икономически ползи, които Америка получава от отношенията си с Турция.

"Толкова много хора удобно забравят, че Турция е голям търговски партньор на САЩ, всъщност те произвеждат структурната стоманена рамка за нашия изтребител F-35", написа в защита на действията си той в профила си в "Туитър".

Тръмп развърза ръцете на Ердоган в Северна Сирия

Тръмп развърза ръцете на Ердоган в Северна Сирия

Прави впечатление различният начин, по който Ердоган успява да постигне своето - от Путин турският президент по-скоро успява да измоли своите интереси, а от Доналд Тръмп - по-скоро да си ги извоюва. Това, пише Мартин Табаков, определено не е добър знак за американската администрация