В доста безцеремонно предупреждение към съюзничката от НАТО Турция, американският президент Доналд Тръмп се зарече да "заличи" турската икономика, ако той сметне, че Турция си позволява волности в Сирия.

След това той настоя Анкара да "пази" терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") в отсъствието на САЩ.

Тръмп за Сирия: САЩ приключи с безкрайни войни, не са "балъците" на Европа и НАТО

Тръмп за Сирия: САЩ приключи с безкрайни войни, не са "балъците" на Европа и НАТО

Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, Русия и кюрдите сами да се oправят със ситуацията

"Ако Турция направи нещо, което аз, в моята голяма и несравнима мъдрост, смятам за прекрачване на забранени граници, аз напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм го преди!)", заплаши американският държавен глава в профила си в "Туитър".

Тръмп призова Турция да се присъедини към "Европа и други" в "охраната на заловените бойци и семейства на ДАЕШ" само часове след като обяви, че САЩ ще се изтеглят от Северна Сирия. Съобщението на Тръмп предизвика яростни изблици от представители на Конгреса на САЩ, както и експерти по Близкия изток, които настояха, че напускането на Сирия ще остави кюрдите в ръцете на Турция, която отдавна иска да ги смаже.

Висш сенатор републиканец нападна Тръмп за изтеглянето от Сирия

Висш сенатор републиканец нападна Тръмп за изтеглянето от Сирия

Сенатор Греъм, принципно голям защитник на Тръмп, вижда и "голяма победа за Иран"

Междувременно от Пентагона заявиха, че "не подкрепят турската операция в Северна Сирия", като уточниха, че "въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят или да участват в каквато и да е такава операция".

Докато Турция смята "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди за разширение на Кюрдската работническа парти (ПКК), която е забранена в Турция и е обявена за терористична организация, САЩ от години въоръжават и защитават кюрдите - и, както посочи Тръмп в по-ранно съобщение, плащайки им "огромни суми пари и оборудване".

САЩ и Турция първоначално преговаряха за създаването на зона за сигурност в Северна Сирия, но Анкара предупреди миналия месец, че ако Вашингтон продължи да блокира процеса, ще създаде зона сама. Междувременно Дамаск разкритикува остро и двете държави като незаконни окупатори.

Тръмп и Ердоган обсъдиха зоната за сигурност в Сирия

Тръмп и Ердоган обсъдиха зоната за сигурност в Сирия

САЩ и Турция обсъждат позиции