СЯЩ приключват с "нелепите безкрайни войни" и да се бият само "там, където е в наша полза", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в Туитър, след като реши да се изтегли от операциите с Турция в Северна Сирия.

"САЩ трябваше да бъдат в Сирия 30 дни, това беше преди много години. Останахме и се задълбочихме все по-дълбоко в битката, без да виждаме цел. Когато дойдох във Вашингтон, ДАЕШ се бе развихрил в района. Бързо победихме 100% от халифата на ДАЕШ, пленявайки хиляди бойци на ДАЕШ, предимно от Европа, но Европа не ги искаше обратно, казаха, САЩ да ги задържи", пише американският президент.

Американците се изтеглят от Североизточна Сирия, потвърди Ердоган

Американците се изтеглят от Североизточна Сирия, потвърди Ердоган

Ердоган също заяви, че планира да посети Вашингтон за среща с Тръмп през първата половина на ноември

Но Тръмп кзва "НЕ, направихме ви голяма услуга и сега искате да ги държим в американските затвори с огромни разходи. Те са ваши, да ги съдите. "Те (Европа) отново каза "НЕ", мислейки, както обикновено, че САЩ винаги са "балъци", за НАТО, за търговията, за всичко".

"Кюрдите се биеха с нас, но бяха платени огромни суми и оборудване за това. Те воюват с Турция от десетилетия. Задържах тази борба за почти 3 години, но е време да излезем от тези нелепи безкрайни войни, много от тях племенни, и да върнем войниците си у дома", допълва той.

"Ще се бием само където е в наша полза и ще се бием, за да спечелим. Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, Русия и кюрдите вече ще трябва сами да се оправят със ситуацията и какво искат да правят с пленените бойци на ДАЕШ в техния регион. Всички те мразят ДАЕШ, от години са врагове. Намираме се на 7000 мили и отново ще смажем ДАЕШ, ако дойдат някъде близо до нас", коментира Доналд Тръмп.

ООН се подготвя за най-лошото от Турция в Сирия

ООН се подготвя за най-лошото от Турция в Сирия

ЕС призовава за спокойствие, дългосрочно решение не се постига с военни средства