ООН се подготвя за най-лошото, след като Турция пое контрола над операциите в Северна Сирия, заяви Панос Мумцис, хуманитарният координатор на ООН за Сирия. "Не знаем какво ще се случи", обясни той на пресконференцията в Женева, Швейцария.

Цивилните трябва да бъдат пощадени във всяка турска военна операция в североизточната част на Сирия, където ООН се надява, че разселването и жестокостите могат да бъдат предотвратени, заяви Мумцис, цитиран от "Ройтерс".

Регионалният хуманитарен координатор на ООН коментира, че са изготвени планове за действие в извънредни ситуации за предоставяне на помощ. "Надяваме се на най-доброто, но се подготвяме за най-лошото". ООН са виждали "горчивата история" с безопасните зони на места като Сребреница.

Американците се изтеглят от Североизточна Сирия, потвърди Ердоган

Американците се изтеглят от Североизточна Сирия, потвърди Ердоган

Ердоган също заяви, че планира да посети Вашингтон за среща с Тръмп през първата половина на ноември

Говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич заяви, че "подновяване на военни действия на североизток не само ще изострят страданията на цивилните и ще доведат до масово разселване, но също така рискуват сериозно да подкопаят настоящите политически усилия", съобщава АП.

ЕС остава ангажиран с "единството, суверенитета и териториалната цялост на Сирия" и че дългосрочното решение на конфликта "няма да бъде постигнато с военни средства и изисква истински политически преход".

Турция от месеци заплашва да започне военна операция за прогонване на сирийските кюрди от граничния регион.

Германия изрязва безпокойство от перспективата за нахлуване на Турция в Североизточна Сирия, като заяви, че подобна намеса може допълнително да дестабилизира разкъсаната от война страна.

Улрике Демер, говорител на канцлера Ангела Меркел заяви, че Германия е запозната със "специалната ситуация с политиката на сигурност", с която Турция се сблъсква на своята граница.

Но тя предупреди, че успехите срещу "Ислямска държава", постигнати в значителна част от сирийските кюрдски сили с международна подкрепа, "не трябва да бъдат застрашени".

САЩ нарушиха ангажиментите си, недоволстват сирийските кюрди

САЩ нарушиха ангажиментите си, недоволстват сирийските кюрди

Сега Турция подготвя операция за инвазия в Северна и Източна Сирия