Министерството на отбраната на САЩ подписа договори за изграждане на участъци от стената на американско-мексиканската граница с две частни компании. Общият размер на транзакциите е 976 млн. долара, пише АП.

Договорът за 789 милиона щатски долара е сключен с компанията от щата Тексас SLSCO, която ще се занимава с изграждането на граничната ограда в щата Ню Мексико. Втори договор е подписан с строителната компания Barnard в Монтана за $ 187 млн. Тази компания ще строи стената в Аризона.

20 щата опитват да блокират финансирането на граничната стена на Тръмп

20 щата опитват да блокират финансирането на граничната стена на Тръмп

"Тази стена е излишна и е злоупотреба с власт"

По-рано в края на март, и.д. на министъра на отбраната Патрик Шанахан разреши използването на 1 млрд. долара за изграждане на 91-километрова част от стената на южната граница на САЩ.

На 15 февруари Доналд Тръмп подписа указ за въвеждане на извънредно положение на южната граница на страната, което ще позволи на президента да получи общо 8 милиарда долара. Администрацията смята, че това ще помогне на властите да ограничат незаконната имиграция и контрабандата на наркотици.

Пентагонът даде $1 млрд. за стената с Мексико

Пентагонът даде $1 млрд. за стената с Мексико

Предстоят дебати в конгреса

Преди това Тръмп и републиканците се опитваха да включат в държавния бюджет над 5.7 милиарда долара за изграждане на стената на границата с Мексико. Поради спорове по този въпрос, на 22 декември 2018 г. работата на федералното правителство беше спряна, което продължи рекордните 35 дни.