Москва не може да започне производството на свръхзвуковото оръжие, анонсирано от руския президент Владимир Путин още през март тази година, съобщи телевизионният канал CNBC с позоваване на източници от американското разузнаване.

Кремъл не успява да създаде критично важни компоненти, без които ракетата, наречена "Авангард", не може да функционира. Става дума за елементи от въглеводородно влакно.

Трите военни технологии, които Русия никога няма да продаде в чужбина

Трите военни технологии, които Русия никога няма да продаде в чужбина

Технологията за производство на самолетни двигатели е най-ценната разработка

Посочва се, че влакното, с които руската страна разполага, не е достатъчно надеждно и не осигурява нужната топлинна защита.

Корпусът на свръхзвуковото устройство не може да издържи нагряването, поради което вътрешните системи се повреждат, уточнява източник на медията.

Москва, за която разработването на оръжието е приоритет, обяви, че програмата ще бъде завършена до 2020 г.

Говорителят на Пентагона Ерик Пахон заяви, че засега руската страна демонстрира повече гръмки изявления за успехи, отколкото реални доказателства в тази посока.

Русия се похвали с изстрелване на свръхзвукова ракета от комплекса "Бастион"

Русия се похвали с изстрелване на свръхзвукова ракета от комплекса "Бастион"

Крилата ракета "Оникс"

Данните на CNBC опровергават твърденията на руските власти, които още през юли тази година обявиха, че вече разполагат с свръхзвуков ракетен комплекс "Авангард" и започват серийното му производство.