Пентагонът показа 5 видеофилма с Осама бин Ладен, които бяха иззети от скривалището на терориста, съобщи lenta.ru

Си Ен Ен
излъчи в ефир един от записите. Той може да бъде проследен и на сайта на телевизията.

На записа се вижда бин Ладен в домашна обстановка. Той седи на пода пред телевизора, с дистанционно превключва сателитните канали и гледа собственото си видеообръщение. http://www.youtube.com/watch?v=RhB2VPpLIjc&feature=player_embedded#at=610

Останалите 4 записа също са видеообръщения на бин Ладен, които е планирал да пусне в близко бъдеще. Едно от тях е специално адресирано до САЩ и от Пентагона предполагат, че е направен през октомври или ноември 2010г.

Представители на военното министерство на САЩ са показали пред журналисти видеото без звук, тъй като според тяхна преценка обнародването на речите му е неуместно.

Според официалните лица, присъствали на пресконференцията, материалите от убежището на терорист номер 1 доказват, че той е продължавал активно да участва в дейността на "Ал-Кайда" и лично е контролирал ежедневната й дейност.

АП цитира представители на Пентагона, според които показаните записи са само една малка част от иззетите материали. Властите се надяват, че след проучване на иззетите материали, документи и телефонни номера ще могат да унищожат "ал-Кайда".