Пентагонът е поръчал първите модернизирани изтребители F-15EX, способни да носят хиперзвуково оръжие, обявиха от самолетостроителната компания Boeing.

"Военновъздушните сили на САЩ подписаха договор за почти 1,2 млрд. долара с Boeing за строителството на първата партида от осем съвременни изтребителя F-15EX ... F-15EX носи повече оръжия от всеки друг изтребител от своя клас и може да изстреля хиперзвуково оръжие с дължина до 22 фута (около 7 метра) и тежест до около 3,2 тона", се казва в съобщението.

Освен това е бил обявен безсрочен договор за доставка на неопределен брой от този модел изтребители в размер на 23 млрд. долара.

"Бъдещите планове говорят за 144 самолета", се добавя в документа.

Според съобщение на сайта на ВВС на САЩ, осем самолета ще бъдат разположени във военновъздушната база Еглин във Флорида, където ще участват в изпитания. Първите две машини според плана трябва да бъдат произведени през второто тримесечие на фискалната 2021 година, останалите шест - през 2023 година. В бъдеще те трябва да заменят F-15C/D.

Както отбелязва списанието за геополитически анализи National Interest, този самолет, за разлика от други, дори по-модерни модели, включително F-35, може да ускорява до повече от три маха. F-35, от една страна, е наполовина по-бавен, а от друга, хиперзвукови оръжия с такива размери няма да се поберат в отделението му за оръжие.

По-рано отговорникът за разработването на хиперзвукови оръжия в Пентагона Майкъл Уайт заяви, че през следващата година Вашингтон ще ускори процеса на създаване на нови модели.

В момента в САЩ се разработват няколко хиперзвукови носители. По-рано Пентагонът призна, че в тази област изостава от Русия и Китай.