Транссексуалните хора ще могат да постъпват в американската армия от началото на следващата година. Това обявиха от Пентагона, след като забраната на американския президент Доналд Тръмп транссексуални да постъпват в армията претърпя допълнителни юридически спънки, съобщава "Асошиейтед прес".

Новата политика отразява трудните препятствия, които федералното правителство ще трябва да преодолее, за да наложи искането на Тръмп от по-рано тази година за забрана на транссексуалните да бъдат част от армията.

Тръмп на съд за забраната на транссексуалните да служат в армията

Тръмп на съд за забраната на транссексуалните да служат в армията

Дискриминира хиляди военни

Три федерални съдилища се произнесоха срещу забраната, включително един в щата Вашингтон вчера.

През октомври американският районен съдия Колийн Колар-Котъли забрани на администрацията на Тръмп да продължи с плана си да изключи транссексуалните хора от военна служба. Част от ефекта на съдебното решение беше, че армията ще бъде задължена да позволи на транссексуални хора да постъпват в армията след 1 януари 2018 г.

Потенциалните транссексуални кандидати за армията ще трябва да преодолеят дълъг и строг набор от физически, медицински и психически условия, които биха могли да затруднят присъединяването им към въоръжените сили на САЩ.