Американското министерство на отбраната съставя списък с китайски компании, за които смята, че имат военни връзки, за да предотврати отклоняването на стратегически важни технологии към Китай, съобщава "Файненшъл таймс", цитиран от ТАСС.

Пентагонът се опитва да "идентифицира китайски компании и организации, които имат преки или косвени отношения с Народоосвободителната армия на Китай, за да намали шансовете за вреди на националната система за снабдяване на отбраната".

Подобен списък ще помогне на правителството да намали потенциалните заплахи от Китай, като използва правилата за контрол на износа и правилата за федерални поръчки, за да забрани на правителствените агенции да купуват технологии от определени компании.

Мерки за сигурност на американската система за снабдяване с оръжие (от крилати ракети до изтребители) се предприемат във връзка с усилията на Китай да получи технологии с двойна употреба, според "Файненшъл таймс".

Тази ситуация отново подчертава необходимостта, правителството на САЩ и частният сектор да бъдат бдителни по отношение на компании, чиито връзки с Народоосвободителната армия на Китай са много трудни за установяване.

Китай заплашва със санкции американски фирми, замесени с F-16 за Тайван

Китай заплашва със санкции американски фирми, замесени с F-16 за Тайван

Настоява САЩ да спре военните взаимодействия или "да понесе всички последствия"