Китай заплаши да наложи санкции на американски фирми, участващи в продажбата на изтребители F-16 на Тайван, ако Вашингтон продължи сделката, съобщава БиБиСи.

Говорителят на външното министерство Ген Шуан призова САЩ да спрат продажбите на оръжие и да прекратят военния контакт с Тайван. Правителството на САЩ одобри сделка за 8 млрд. долара, включваща 66 самолета, най-голямата от десетилетия. Потенциалната продажба идва на фона на продължаващото напрежение между Вашингтон и Пекин, особено по отношение на търговията.

Китай счита Тайван за част от своята територия, която трябва да бъде обединена отново с континенталната част, принудително, ако е необходимо и редовно критикува сделките на САЩ с оръжие за Тайван, включително сегашната.

Миналия месец Китай осъди сделка за 2,2 милиарда долара за танкове и ракети "Стингър".

САЩ продава десетки F-16 за $8 млрд. на Тайван

САЩ продава десетки F-16 за $8 млрд. на Тайван

Това засилва напрежението с Китай, след продажбата на 108 танка "Абрамс" и ракети

Американската агенция за сътрудничество в областта на сигурността в отбраната обяви сделката във вторник в официално уведомление до Конгреса. В изявлението се казва, че сделката е за 66 изтребителя F-16, 75 двигателя General Electric и други системи.

Цитиран от китайските държавни медии, Ген Шуан коментира, че продажбата е нарушение на международното право и международните отношения, както и на политиката за един Китай - съгласно която САЩ признават и имат само официални връзки с Китай, а не с Тайван.

Китай ще предприеме всички необходими мерки за защита на собствените си интереси, включително налагане на санкции на фирми, участващи в сделката, обяснява той.

Китай настоява САЩ да "спрат продажбите на оръжия и военните взаимодействия с Тайван" или "да понесат всички последствия, произтичащи от това".

Китай не се отказва от силата срещу сепаратисти и за обединение на Тайван

Китай не се отказва от силата срещу сепаратисти и за обединение на Тайван

Китайската армия обещава сигурна контраатака, ако страната бъде атакувана