Администрацията на Тръмп разрешава голяма продажба на оръжия за Тайван, включваща десетки нови изтребители F-16, според служители на администрацията и други запознати с въпроса, съобщава СиЕнЕн.

Решението идва на фона на засиленото напрежение с Китай. Новото оръжие - най-голямата продажба на САЩ за Тайван от няколко години - може да задълбочи още повече проблемите, тъй като Пекин разглежда самоуправляващия се остров като част от Китай.

Конгресът е уведомен неофициално за потенциалната продажба в четвъртък, според висш служител на администрацията и други запознати с въпроса. Очаква се той да бъде преразгледан и одобрен от Комитета по външни отношения на Сената и Комитета по външни работи на Камарата.

След като САЩ продадоха оръжия на Тайван, Китай организира военни учения

След като САЩ продадоха оръжия на Тайван, Китай организира военни учения

Информацията излиза след последната продажба на оръжие от САЩ на Тайван

Държавният департамент подчертава, че не е имало официално уведомление до Конгреса, нещо, което все още трябва да се случи, преди официално да бъде обявена продажба.

"Ние сме запознати с медийните съобщения относно евентуална продажба на изтребители F-16 за Тайван. Департаментът не коментира предложените продажби за отбрана, докато те официално не бъдат съобщени пред Конгреса", коментира служител на Държавния департамент.

Администрацията на Обама избягва да завърши тази конкретна продажба на 66 самолета F-16, като избира вместо това да модернизира съществуващите тайвански самолети.

Сега президентът Доналд Тръмп е в състояние да подпише, което несъмнено ще разтърси Пекин, а в същото време води търговски преговори с Китай и работи за формулиране на отговор на кризата в Хонконг.

Китай не се отказва от силата срещу сепаратисти и за обединение на Тайван

Китай не се отказва от силата срещу сепаратисти и за обединение на Тайван

Китайската армия обещава сигурна контраатака, ако страната бъде атакувана

Поради несигурността около настоящата ситуация с Китай, служители коментира, че сделката все още може да бъде забавена.

Сенаторът републиканец Марко Рубио похвали администрацията за продажбата и призова колегите депутати от комисиите по външни отношения да одобрят "важната" продажба.

"Тъй като китайското правителство и Комунистическата партия се стремят да разширят своя авторитарен обхват в региона, от решаващо значение е САЩ да продължат да засилват стратегическите ни отношения с нашия демократичен партньор Тайван чрез регулярна и последователна подкрепа", обяснява Рубио.

"Този ход е важна стъпка в подкрепа на усилията за самозащита на Тайван. Призовавам Сенатската комисия по външни отношения и Комитета за външни работи на Камарата бързо да продължат тази критична продажба на оръжие", допълва той.

Изтребителите се разглеждат като особено обезпокоителни за Пекин, тъй като биха дали на Тайпе повече способности за военни операции в Тайванския пролив, тесният воден път, който отделя Китай от Тайван.

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Предоговаря достъп на американската армия до въздушно и морско пространство

Докато САЩ отдавна предоставят оръжие на Тайван като част от 40-годишния Закон за отношенията на Тайван, Пекин често недоволства срещу тези продажби, като ги определя като нарушение на суверенитета на Китай, въпреки че комунистическата партия на Китай никога не е управлявала острова.

Миналия месец администрацията на Тръмп одобри продажбата на 108 танка M1A2T Abrams и преносими зенитни ракети Stinger на Тайван, пакет оръжия на стойност 2,2 милиарда долара.

И двата вида оборудване бяха поискани от Тайван, който се стреми да увеличи разходите си за отбрана, тъй като се сблъсква с нарастващ натиск от страна на Пекин.

Доклад от Пентагона от май предупреждава, че в случай на конфликт, традиционните военни предимства на Тайван над Пекин в протока намаляват заради военната модернизация на Китай. От 2010 г. САЩ обявиха над 15 милиарда долара продажби на оръжия за Тайван.

"Днес администрацията направи критична стъпка към укрепване на националната сигурност на Съединените щати и на нашия дългогодишен съюзник Тайван с продажбата на F-16. Китай изгражда своята армия, за да заплашва нас и нашите съюзници, и Народоосвободителната армия е насочила хиляди ракети към Тайван и разполага изтребители по Тайванския проток, сега повече от всякога Тайван има нужда от подкрепа, за да се защити", коментира републиканецът сенатор Тед Крус от Тексас.

US самолетоносач плава в Южнокитайско море на фона на учения на Китай

US самолетоносач плава в Южнокитайско море на фона на учения на Китай

Китай обяви, че ще проведе военни учения в близост до спорните Параселски острови в Южнокитайско море днес и утре