Пентагонът забранява на всички служители да използват GPS, фитнес тракери, смартфони и евентуално дори приложения за запознанства, които използват геолокационни функции, които могат да разкрият местоположението на потребителя, съобщава СиЕнЕн.

"Ефективно и незабавно на служителите в отбраната е забранено да използват геолокационни функции и функционалност на държавни и неправителствени устройства, приложения и услуги, докато се намират в зони, определени като оперативни области", се казва в документ подписан от заместник-министъра на отбраната Патрик Шанан.

Пентагонът заяви през януари, че проверява политиките по отношение на такива устройства, след като беше разкрито, че мобилното приложение Strava - тракер за тичане и колоездене, разкрива местоположението на тайни американски военни бази.

"Ще се уверим, че не даваме на врага несправедливо предимство и не показваме точното местоположение на нашите войски по целия свят", коментира вчера говорителят на Пентагона, Роб Манинг. "Това са всички електронни устройства, които имат функции за геолокация, основно GPS устройства, приложения, такива неща", допълва Манинг.

Докато самите устройства няма да бъдат забранени, то всеки, който ползва такива услуги ще бъде отговорен да изключи всички подобни функции.

Мобилно приложение за спорт разкрива локацията на тайни военни бази на САЩ

Мобилно приложение за спорт разкрива локацията на тайни военни бази на САЩ

Подробностите са разкрити от Strava с карти за визуализация

Много популярни устройства и приложения, включително смартфони, интелигентни часовници, приложения за фитнес и запознанства, използват геолокация и някои приложения потенциално могат да работят с изключените функции за геолокация.

Според новата политика, забраната се прилага за целия персонал в "оперативните райони, абсолютно" всички военни части, разположени в чужбина, но командирите ще имат известна гъвкавост по отношение на налагането на забраната и наказанията за потенциални нарушители, обяснява Манинг.

Забраната няма да засегне военния и цивилен персонал на места като самият Пентагон.