Перу обяви мексиканския посланик Пабло Монрой за персона нон грата и му даде 72 часа да напусне страната, съобщи "Блумбърг". Решението дойде часове, след като правителството на Мексико потвърди, че е предоставило убежище на членове на семейството на бившия президент на Перу Педро Кастильо.

Решението е взето поради многократните коментари на висшите власти на Мексико относно политическата ситуация в Перу, каза във вторник министърът на външните работи Ана Гервази, според няколко съобщения в "Туитър", публикувани от министерството.

Припомняме, че министърът на външните работи на Мексико Марсело Ебрар каза по-рано, че членовете на семейството на Кастильо, който беше отстранен от Конгреса на 7 декември в разгара на политическа криза, са в мексиканското посолство в Перу, докато правителството преговаря за безопасно поведение за тях.

Мексико предостави убежище на сваления президент на Перу

Мексико предостави убежище на сваления президент на Перу

Властите в момента преговарят за безопасното пътуване на семейството на Кастильо

Дни след задържането на Кастильо заради провалената му заповед за разпускане на Конгреса, президентът на Мексико Андрес Обрадор каза, че страната е отворена за него и семейството му.

"Такива коментари са намеса във вътрешните работи на страната и следователно нарушават принципа на ненамеса", каза Гервази.

Ебрар написа в Twitter, че решението на Перу е осъдително. "Поведението на нашия посланик е съобразено със закона и с принципа на ненамеса. Мексико няма да промени позицията си", заяви той.

Конгресът на Перу одобри във вторник конституционна реформа за провеждане на предсрочни президентски избори от втори опит като начин за облекчаване на кризата, която доведе до вълнения, след като Кастильо беше отстранен от поста. Дина Болуарте, вицепрезидентът на Кастило, която положи клетва пред Конгреса, многократно призова за предсрочни избори, но изключва възможността да подаде оставка.

Президентът на Перу няма да подава оставка

Президентът на Перу няма да подава оставка

Дина Болуарте иска предсрочни избори