Президентът на Перу Дина Болуарте заяви, че не смята за необходимо да се оттегля от поста и призова Конгреса (парламента на страната) да одобри предсрочни избори, обобщи АП.

Според нея оставката ѝ "няма да реши проблема". Тя заяви, че е направила всичко по силите си, включително е изпратила законопроект до Конгреса за изборите.

5000 туристи блокирани в Перу заради протестите

5000 туристи блокирани в Перу заради протестите

Транспортът е парализиран от демонстрациите

"Настоявам да се преразгледа възможността за провеждане на гласуване в пленарна зала на предложените текстове", каза тя.

На 16 декември Конгресът не одобри предложената конституционна реформа за отлагане на изборите за 2023 г.

Кризата в Перу избухна по-рано през декември, когато бившият президент Педро Кастийо обяви разпускането на Конгреса и обявяването на извънредно положение в страната, след като депутатите повдигнаха въпроса за възможността за трето отстраняване на президента от власт във връзка с корупция.

Въпреки предприетите от президента мерки, депутатите все пак се събраха и подложиха Кастийо на импийчмънт. Скоро той бе задържан и бе отведен в ареста, а срещу него беше започнато наказателно разследване.

Извънредно положение в Перу

Извънредно положение в Перу

Протестите продължават

След тези събития в няколко части на страната избухнаха бунтове. Латиноамериканските медии отбелязват, че Болуарте изглежда не е успял досега да стабилизира политическата ситуация в страната.