Около 5000 туристи са останали блокирани в Куско, перуанският град-врата към цитаделата на инките Мачу Пикчу, поради продължаващите протести срещу свалянето на президента Педро Кастило, съобщи АФП.

Международното летище в Куско, което обслужва множество туристически обекти в региона, е затворено от понеделник, когато протестиращи се опитаха да щурмуват терминала. Това е третото по големина летище в Перу.

Основни пътище в Куско също са блокирани от протестиращи.

Извънредно положение в Перу

Извънредно положение в Перу

Протестите продължават

Железопътната услуга, която обслужва Мачу Пикчу, е спряна от вторник, което остави около 800 туристи блокирани.

Около 200 предимно американски и европейски туристи са напуснали града пеша по влаковите релси в опит да стигнат до град Олантайтамбо, на 30 километра, откъдето биха могли да вземат влак до Куско.

Припомняме, че протестите избухнаха в Перу миналата седмица, след като Кастильо беше импийчмънт и арестуван след опита си да разпусне парламента и да управлява с указ. Първоначално задържан за седем дни, в четвъртък на Кастильо му беше наредено да прекара 18 месеца в предварителния арест.

Снимка 599783

Източник: EPA/БГНЕС

Левият бивш учител е обвинен в бунт и заговор и може да бъде осъден на затвор до 10 години, ако бъде признат за виновен, според прокурора Алсидес Диас.

Наследникът на Кастильо Дина Болуарте обяви извънредно положение в цялата страна за 30 дни.

Властите съобщиха, че 18 души са били убити при сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност през последната седмица.

В Перу оставят в затвора бившия президент Кастильо за 18 месеца

В Перу оставят в затвора бившия президент Кастильо за 18 месеца

Той отхвърля обвиненията

Други шестима души са загинали при инциденти, свързани с блокадите на пътища, като например невъзможност да стигнат до болница.

Най-малко 340 души са били ранени при сблъсъците, според омбудсмана по правата на Перу. Според полицията, повече от 200 полицаи са сред ранените.