Правителството на Перу обяви извънредно положение в цялата страна за срок от 30 дни, тъй като гневни протести разтърсиха различни части на страната, след като левият бивш президент Педро Кастийо беше отстранен от доминирания от консерваторите Конгрес миналата седмица, обобщи АФП.

Обявеното от министъра на отбраната извънредно положение ще позволи на войниците да помагат на полицията в поддържането на обществената сигурност.

По-рано в сряда съдия в Перу отложи с 24 часа изслушването, за да реши дали Кастийо ще бъде освободен от ареста по обвинения в бунт и заговор.

В Перу оставят в затвора бившия президент Кастильо за 18 месеца

В Перу оставят в затвора бившия президент Кастильо за 18 месеца

Той отхвърля обвиненията

Арестът на Кастийо миналата седмица, след като той се опита да разпусне парламента и да управлява с декрет, предизвика няколкодневни протести в цялата страна, при които бяха убити седем души.

Миналата седмица съдия нареди Кастийо да бъде задържан за седем дни и той трябваше да бъде освободен в сряда.

Късно във вторник обаче прокурорите внесоха искане за задържането му в предварителния арест за 18 месеца.

В сряда съдия Хуан Чекли отложи изслушването по новото искане за четвъртък, след като адвокатите на защитата заявиха, че не са получили всички документи от прокуратурата.

Протестите в Перу продължават

Протестите в Перу продължават

Демонстрантите блокираха ключови пътища и летище

Той също така разпореди Кастийо да остане в ареста за още 48 часа.

Кастийо, бивш учител с леви убеждения, беше на власт само 17 месеца в южноамериканската държава, която е склонна към политическа нестабилност и вече има шести президент за последните шест години.