Престоят в затвора на бившия президент на Перу Педро Кастильо беше удължен с 18 месеца, съобщи "Ройтерс". Това реши Съдебен състав във Върховния съд. 

Кастильо, първоначално задържан за седем дни, ще остане зад решетките, докато прокурорите продължават разследването си по наказателни обвинения срещу бившия лидер.

Решението не засяга основателността на обвиненията, пред които е изправен експреезидентът, който е обвинен в бунт и заговор, но съдияпосочи риска от бягство.

Кастило отхвърли всички обвинения и заяви, че остава законен президент на страната.

Извънредно положение в Перу

Извънредно положение в Перу

Протестите продължават

Това се случва и на фона на задълбочаващ се дипломатически спор с леви страни в региона, които се противопоставят на отстраняването му, тъй като продължаващите блокади застрашават логистиката на ключови медни мини.

Бързото отстраняване на Кастильо, който ръководеше южноамериканската държава само за 17 месеца, отекна далеч отвъд границите на Перу, като няколко леви съюзници на сваления лидер се събраха в негова подкрепа, докато гневните и понякога изпълнени с насилие улични протести продължават през втората седмица, с обявено извънредно положение.

По-рано тази седмица четири нации, водени от леви президенти - Аржентина, Боливия, Колумбия и Мексико - подписаха съвместно изявление, обявяващо Кастило за жертва на недемократичен тормоз. Блок от леви страни, които се срещнаха в Хавана, включително Куба, Боливия, Венецуела и Никарагуа, също решително подкрепиха затворения Кастильо, отхвърляйки това, което те описаха като "политическата рамка, създадена от десните сили".

Външният министър Ана Сесилия Джерваси, заела поста, след като президентът Дина Болуарте пое функциите на Кастильо миналата седмица, отговори в четвъртък, като извика у дома посланиците на Перу в Аржентина, Боливия, Колумбия и Мексико за консултация. Джерваси написа, че консултациите "се отнасят до намеса във вътрешните работи на Перу" в публикация в Twitter.

Тя не уточни кога ще се проведат преговорите или какви други действия може да предприеме правителството на Болуарте.

Конституцията на Перу позволява на президента да затвори Конгреса, но само ако законодателите одобрят предложенията за недоверие два пъти в кабинета на президента, което не се случи в деня на свалянето му миналата сряда.

Протестите в Перу продължават

Протестите в Перу продължават

Демонстрантите блокираха ключови пътища и летище