Перуанците избират днес президент на страната. Над 25 милиона души са регистрирани да гласуват, като това е задължително в Перу. Според наблюдатели, в неделя те ще избират по-малкото зло, предаде АФП.

За президент се борят левият кандидат Педро Кастильо срещу десния Кейко Фухимори. Кастильо набира позиции пред Фухимори преди гласуването на 6 юни. Той взима 44,8% от гласовете, според проучване, публикувано в неделя от Института за перуански изследвания (IEP). 34,4% получава Фухимори. Но много перуанци изразиха разочарование и умора преди първия тур на гласуването - при който Кастильо и Фухимори получиха съответно 19% и 13% подкрепа, тъй като страната преживя години на политическа нестабилност.

18% от избирателите обаче се колебаят между двамата.

Фухимори получава подкрепа в столицата Лима, докато Кастильо е предпочитан в селските райони.

Фухимори обвини Кастильо в подклаждане на насилие в предизборната кампания, а левицата отвърна, че корупцията "е синоним на фухиморизъм" в Перу.

Кампанията беше разтърсена миналия месец от клането на 16 души .

Който спечели изборите, ще се сблъска с последиците от пандемията, която зарази 1,9 милиона перуанци и уби 180 000 души. Два милиона перуанци са загубили работата си, а три милиона са изпаднали в бедност по време на пандемията.

Първите резултати се очакват рано сутринта в понеделник.

Експрезидент на Перу изгонен от политиката за 10 г. заради пререждане за ваксина

Експрезидент на Перу изгонен от политиката за 10 г. заради пререждане за ваксина

Забраниха на бившия президент на Перу Мартин Вискара да заема държавна длъжност