Европейските социалдемократи искат да се дистанцират от своите колеги в Румъния. Все още обаче не са постигнали съгласие как да го направят. А това силно уронва доверието в тях, пише Роберт Шварц в коментар за Дойче веле.

Който все още се е надявал, че европейските социалдемократи най-сетне ще се противопоставят на румънските си колеги, се е излъгал. Не, Социалдемократическата партия на Румъния все още не е изключена от редиците на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Партията, която от над две години се опитва да подчини правосъдието и да подкопае върховенството на закона. Тя няма да бъде и суспендирана, както направиха европейските консерватори с унгарската партия Фидес на либералния и антиевропейски настроен премиер Виктор Орбан. Въпреки това връзките между ПЕС и румънските социалдемократи ще бъдат замразени до европейските избори на 26 май. Дотогава няма да има общи действия на европейските социалисти и румънските им колеги. Никакви предизборни мероприятия, никакви подиумни дискусии, никакви изяви по телевизията с югоизточноевропейските парии. През юни ще бъде взето окончателното решение какво ще стане с румънската социалдемократическа партия.

Замразяване и затопляне

Замразяването и затоплянето в европейската партийна политика взаимно се допълват и се променят редовно в зависимост от интересите. От хранителновкусовата промишленост обаче знаем, че това не винаги свършва добре. Ако един продукт бъде замразен много късно, не е изключено той да граняса и в крайна сметка да изгние. Ако пък процесът на замразяване бъде прекъснат, често същият този продукт вече не става за консумация. През юли значи, европейските социалдемократи искат да дискутират дали да размразят отношенията си с румънската партия - посестрима или да се разделят с нея. Защо чак тогава? Защото целият процес зависи от резултата от европейските избори на 26 май. Фракцията на социалистите и демократите в европейския парламент си мечтае за победа и за това, нейният основен кандидат Франс Тимерманс да стане председател на ЕК. И тук е важен всеки един глас. Дори и да идва от мърлявите деца на собственото семейство. Не е лошо да споменем, че суспендирането на Фидес от ЕНП също не е далеч от тази логика. Ако сметката не излезе, тогава може отново стъпка по стъпка да се погрижим за собствената си надеждност. И естествено елегантно да се разделим с една партия, която отдавна се е сбогувала с ценностите на социалдемокрацията и се е превърнала в котило на корупцията.

Хроника на един предизвестен развод

Бъдещето на т. нар. социалдемократи в Румъния под ръководството на осъдения за изборни манипулации партиен председател Ливиу Драгня не изглежда никак розово. В понеделник европейският парламент в извънредно заседание отново решително осъди постоянните атаки срещу върховенството на закона на румънското правителство. Остра критика отправи и германската правосъдна министърка и основна кандидатка на ГСДП за европейските избори Катарина Барлей. Тя също заплаши румънската партия-посестрима с последствия. И тези последствия не закъсняха. Почти по същото време председателят на ПЕС Сергей Станишев обяви споменатото замразяване на отношенията. Това не беше лесна стъпка за българския социалдемократ Станишев, тъй като неговата партия БСП в София бе сполетяна от същата съдба. БСП е в опозиция, но дългогодишните корупционни афери по времето, когато Станишев беше премиер, са оставили дълбоки следи. Всички депутати от Европарламента отдавна би трябвало да са наясно, че европейските партии трябва да се разделят с черните овце в тяхното семейство. Защото демокрацията е поставена на карта. И този, който не действа, сам потъпква с крака висшите европейски ценности. В това отношение политическият цвят вече не играе никаква роля.