Не Джо Байдън е този, който решава дали Владимир Путин ще остане на власт. Това отговориха руските власти на забележките на американския президент относно войната в Украйна, предаде "Ройтерс".

Руснаците трябва да изберат своя президент, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Представител на Белия дом каза, че Байдън, който говори във Варшава, не е призовавал за "смяна на режима" в Русия, но неговата точка е, че "не може да бъде позволено на Путин да упражнява власт над своите съседи или региона".

Песков обаче не е отговори веднага на последващо искане за реакция на уточнението на Белия дом.

Байдън: Путин трябва да бъде отстранен от власт

Байдън: Путин трябва да бъде отстранен от власт

В остра реч от Полша и след среща с украински министри

Байдън засили личните атаки срещу Путин, след като руският президент нареди инвазията в Украйна миналия месец, а Кремъл отговори, като постави под въпрос психическото състояние на лидера на САЩ. 

Миналата седмица той обвини Байдън, че прави "лични обиди" към Путин, след като го нарече "военен престъпник" и "диктатор-убиец", и каза, че изказванията му изглежда са били подхранвани от раздразнение, умора и забрава.

Дмитрий Рогозин, ръководител на руската космическа агенция Роскосмос, предположи подигравателно в социалните мрежи, че разяснението за последните изказвания на Байдън е дошло от медицинското звено на Белия дом.

САЩ: Руските военни ще хвърлят усилията си да окупират източните райони на Украйна

САЩ: Руските военни ще хвърлят усилията си да окупират източните райони на Украйна

След като претърпяха неуспех с Киев

Рогозин по-рано се присмиваше на това, което той нарече "санкциите срещу Алцхаймер", наложени на Русия от Съединените щати заради войната в Украйна, която Москва нарича специална военна операция.

Припомняме, че от Полша Байдън заяви, че Путин трябва да бъде остранен от власт и го нарече "касапин".