Френският президент Емануел Макрон ще разговаря с украинския президент Володимир Зеленски в Париж в петък, съобщиха от Елисейския дворец.

"В момент, когато руските удари по фронтовата линия и енергийната инфраструктура се засилват, двамата президенти ще обсъдят ситуацията в зоната на военните действия", цитира АФП съобщението на президентската канцелария.

Срещата ще последва събитията по случай 80-годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, на които е поканен Зеленски, както и президентът на САЩ Джо Байдън.

В петък Зеленски ще произнесе и реч пред Националното събрание на Франция.

Миналата седмица "Файненшъл таймс" писа, че Франция се опитва да събере коалиция от европейски държави, готови да изпратят военни инструктори в Украйна.

Очаква се Макрон да представи плана си тази седмица. Той предвижда френски войници да обучават украинските военни, включително за разминиране, ремонт и поддръжка на военно оборудване.

Франция вече е провела разговори с няколко държави, включително Естония и Литва, които са изразили готовност да участват в мисиите за обучение, съобщи FT.

Франция може да изпрати военни инструктори в Украйна "скоро"

Франция може да изпрати военни инструктори в Украйна "скоро"

Въпреки опасенията на някои съюзници и критиките от страна на Русия