Полша предлага да събере и обучи на своя територия бойна единица от украинци, живеещи в Полша, заяви в петък полският външен министър Радослав Сикорски. Полският външен министър Радослав Сикорски заяви в петък.

"Полша разгледа искането на Украйна за обучение на [войници от полски инструктори], но стигнахме до заключението, че би било по-безопасно и по-ефективно да се обучи украинско подразделение от украинци в Полша, които подлежат на наборна военна служба в украинската армия. Това просто ще бъде по-ефективен начин да помогнем на Украйна", заяви Сикорски, цитиран от полската информационна агенция ПАП и други издания.

Радослав Сикорски, който е в Прага за срещата на външните министри от НАТО, отговаря на журналистически въпрос за изпращането на инструктори в Украйна.

Предишния ден информационна агенция Ройтерс съобщи, позовавайки се на анонимни източници, че Франция може скоро да изпрати военни инструктори в Украйна.

Франция може да изпрати военни инструктори в Украйна "скоро"

Франция може да изпрати военни инструктори в Украйна "скоро"

Въпреки опасенията на някои съюзници и критиките от страна на Русия

По-рано главнокомандващият на ВСУ Олександър Сирски обяви това, без да навлиза в подробности.

По-рано тази седмица Макрон не отрече възможността да изпрати инструктори след украинските изявления, но отказа да коментира "слухове или решения, които биха могли да бъдат взети".

Украинският президент Володимир Зеленски ще посети Франция на 6 юни по повод 80-ата годишнина от Деня "Д", когато съюзническите войници десантират в Нормандия, за да прогонят силите на нацистка Германия по време на Втората световна война. На следващия ден той ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон в Париж.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна в понеделник заяви, че е подписал документи, позволяващи френски военни инструктори скоро да посетят украинските центрове за обучение.