Украинският лидер Володимир Зеленски ще присъства на тържествата по случай 80-ата годишнина от Десанта в Нормандия на 6 юни. Това заяви във вторник френският президент Еманюел Макрон, цитиран от АФП.

Той направи изявлението по време на пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц по време на посещението си в Германия на 28 май.

Ще имам възможността, когато президентът Зеленски дойде във Франция следващата седмица за церемонии по случай Деня на съюзническия десант в Нормандия, да го приветствам с добре дошъл и след това да обсъдим много изрично какво ще направим да подкрепим Украйна, ", каза Макрон.

Украинската страна не потвърди пътуването на Зеленски до Франция, въпреки съобщенията в медиите, че определено е планирано.

Миналия месец беше съобщено, че Франция е поканила представител на Кремъл, но не и Владимир Путин. 

"Предвид обстоятелствата президентът Путин няма да бъде поканен", казаха от организационния комитет. "Въпреки това Русия ще бъде поканена... да почете важността на отдадеността и саможертвата на съветските народи, както и приноса й към победата от 1945 г."

Това бе първата покана за събитие с участието на държавни глави, която е получена от западни страни в Русия от 24 февруари 2022 г.

Европа не води война срещу Русия. Това заяви френският президент по време на посещението си в Германия.

Според него европейците не водят война срещу Русия и руския народ.

"Горд съм, че ние, европейците, от първия ден взехме решение за санкции срещу Русия.

Като европейци ние от първия ден решихме да подкрепим Украйна.

Днес и утре ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго и толкова, колкото е необходимо. Ще помогнем на Украйна да се защити, да защити земята си и да защити нашата сигурност", заяви Макрон.

Той потвърди подкрепата на Европейския съюз за Украйна пред лицето на руската агресия и заяви необходимостта от въвеждане на по-добра европейска отбрана, като повтори, че "Русия ще бъде там утре, вдругиден" и че Европа трябва да мисли за собствената си отбрана.

Макрон от Германия: Европа не воюва срещу Русия

Макрон от Германия: Европа не воюва срещу Русия

От първия ден решихме да подкрепим Украйна

Франция ще изпрати инструктори в Украйна за обучение на военните. Това съобщи главнокомандващият на ВСУ Олександър Сирски.

По думите му той вярва, че решимостта на Франция ще насърчи и други партньори да се присъединят към този амбициозен проект.

Макрон в края на февруари беше първият западен лидер, който допусна възможността за изпращане на военен персонал в Украйна. По-късно няколко пъти повтори, че тази възможност не може да бъде изключена.