Иранската революционна гвардия съобщава, че петима от 12-те граничари, отвлечени миналия месец от сепаратистка групировка на границата с Пакистан, са освободени, съобщава "Тасним", цитирани от "Ройтерс".

"Петимата ... които бяха отвлечени от граничния пункт Миряве от Джаиш ал-Золм (Джаиш ал-Адл), се върнаха вкъщи в сряда вечер. Те бяха освободени след съвместните усилия от пакистанка страна", допълват от гвардията.

Изявлението не съдържа информация за останалите седем граничари. Но служител на вътрешното министерство коментират пред иранската информационна агенция ИЛНА, че останалите ще бъдат освободени скоро.

Групировката Джайш ал-Адл заяви миналият месец, че са отвлекли 12 граничари, включително членове на гвардията, на границата с Пакистан в югоизточната провинция Систан и Балучестан. Групата обяви, че това е отмъщение за "потисничеството над сунитските мюсюлмани в района от иранските шиитски мюсюлмански владетели".

През септември, гвардейци убиха четирима сунитски бойци на гранично-пропускателен пункт с Пакистан, включително вторият в командването на Джайш ал-Адл. Групировката отвлече петима ирански граничари през 2014 г., освобождавайки четирима от тях два месеца по-късно след посредничеството на местни сунитски духовници.

Иран заплаши, че ще удари бази на бойци в Пакистан, освен ако Исламабад не предприеме действия за осигуряване на граничния район, за който Техеран смята, че се е превърнал в сигурно убежище, където групировките могат да действат против Иран.

14 ирански граничари отвлечени на границата с Пакистан

14 ирански граничари отвлечени на границата с Пакистан

Отвлечени от терористи