Най-малко петима души, включително бременна жена, са били убити и повече от 10 са били ранени днес на фронтовата линия в Източна Украйна, което е най-големият брой цивилни жертви там от месеци насам, съобщават властите в Киев, цитирани от „Асошиейтед прес”.

Сраженията между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските правителствени сили бушуват вече в продължение на две години, като отнеха живота на повече от 9100 души.

Военните действия оставиха обширни територии в Източна Украйна под контрола на сепаратистите. Както те, така и правителствените сили изградиха контролно-пропускателни пунктове на фронтовата линия, оставяйки хиляди хора да чакат на опашки с часове, ако не и с дни, за преминат от едната страна до другата. Пътуващите трябва да кандидатстват за разрешителни и са обект на проверки. Местни жители се оплакват от забавяния от двете страни, както и от корумпирани украински държавни служители, които припечелват, пропускай пътуващите по-бързо.

Според самопровъзгласилите се власти в Донецк жертвите са прекарали нощта в колите си на КПП извън село Ольонивка, надявайки се да преминат през фронтовата линия сутринта.

Според сепаратистите цивилните са били убити от артилерийски огън от страна на украинските сили.

Украинските власти обаче отричат да са отговорни. Независимият сайт „Новините от Донбас” цитира местен граничен украински служител, че е имало взрив на КПП-то, но не и артилерийски огън от тяхна страна.