Представители на производителя на ваксини срещу COVID-19 Pfizer Inc ще се срещнат с федералните здравни служители в САЩ вероятно още в понеделник, за да обсъдят необходимостта от допълнителна бустер доза от препарата, докато се подготвят да поиска разрешение. Това съобщиха от компанията в неделя, цитирани от "Ройтерс".

От Американската администрация по храните и лекарствата и Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че американците не се нуждаят от бустер в момента. Антъни Фаучи, главният медицински съветник на президента Джо Байдън, в няколко телевизионни интервюта в неделя заяви, че американските здравни служители не отхвърлят възможната бъдеща нужда от бустери, но че са необходими повече данни за всяка официална препоръка.

Pfizer иска от САЩ разрешение за трета бустер доза

Pfizer иска от САЩ разрешение за трета бустер доза

Заради новия делта вариант

В четвъртък д-р Микаел Долстен от Pfizer заяви пред Асошиейтед прес, че ранните данни от проучване на компанията показват, че нивата на антителата на хората са скочили пет до 10 пъти след трета доза, в сравнение с втората им доза преди месеци, предаде Fox News. През август Pfizer планира да поиска Администрацията по храните и лекарствата за спешно разрешение за трета доза, каза той. Припомняме, че за трета доза компанията заговори през април.

Долстен посочи данни от Великобритания и Израел, които показват, че ваксината Pfizer много добре неутрализира варианта на делта варианта.

В момента около 48% от населението на САЩ е напълно ваксинирано.

Израел започва с трета доза Pfizer за възрастни със слаба имунна система

Израел започва с трета доза Pfizer за възрастни със слаба имунна система

Увеличаване на ваксинацията заради бързото разпространение на варианта Делта