Хората, които се ваксинират срещу коронавирус, вероятно ще се нуждаят и от трета доза в рамките на една година след пълното ваксиниране. Впоследствие може да се нуждаят от ежегодна имунизация. Това заяви в четвъртък главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

Pfizer и немският му партньор BioNTech са в процес на проучване колко дълго ще продължи защитният имунитет, предизвикан от ваксините. От откритията им ще стане ясно дали следващи дози са необходими.

Шест държави получават 14 млн. дози ваксини на Pfizer до юли

Шест държави получават 14 млн. дози ваксини на Pfizer до юли

По механизма COVAX досега са изпратени повече от 38 млн. дози

По-рано този месец Pfizer и BioNTech заявиха, че данните от клиничните проучвания показват, че тяхната ваксина предлага високи нива на защита шест месеца след втората доза, без сериозни опасения за безопасността. Установено е също, че ваксината е ефективна срещу няколко известни щама на коронавирус, включително британския и южноафриканския.

Припомняме, че първото проучване, което директно сравнява имунната реакция между ваксините на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca срещу коронавируса, установи, че двете ваксини осигуряват подобен силен и широк отговор на антителата при хора на възраст над 80 г. след първата доза. 

От Pfizer/BioNTech ще увеличат доставките на ваксината си срещу коронавируса за ЕС с 50 милиона дози това тримесечие, което е добра новина за блока, след като вчера от Johnson & Johnson обявиха, че временно спират доставките за Общността.

Те са допълнение към 200 милиона дози, които ЕС очаква да бъдат доставени до края на юни. Доставките започват този месец. От Pfizer/BioNTech предоставиха 66 милиона дози през първите три месеца на годината. Увеличението е с 25% до 250 милиона дози.

Проучване: Една доза Pfizer и Moderna са с 80% ефективност

Проучване: Една доза Pfizer и Moderna са с 80% ефективност

Две седмици след втората доза ефективността се е увеличила до 90%