Първото проучване, което директно сравнява имунната реакция между ваксините на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca срещу коронавируса, е установило, че двете ваксини осигуряват подобен силен и широк отговор на антителата при хора на възраст над 80 г. след първата доза, обявиха учени, цитирани от "Ройтерс".

Британското изследване също е установило, че основна част от имунната система като Т-клетките показва по-силен отговор при тези, които са получили от ваксината на AstraZeneca/Oxford University в сравнение с тези, които са ваксинирани с продукта на Pfizer/BioNTech.

Учените зад изследването, при което са анализирани кръвни проби от 165 души във Великобритания между 80 и 99 г., които са получили първата доза от ваксина срещу коронавируса, заявяват, че откритията им заслужават допълнително проучване.

Докато антителата могат да блокират способността на коронавируса да навлиза в човешките клетки, Т-клетките могат да осигурят по-голяма защита с атакуване и ликвидиране на всяка клетка, която е заразена с вируса.

Тези ваксини са равностойни и ефективни в произвеждането на антитела при повечето хора в изследването, дори и след една доза, коментира Пол Мос, професор по хематология към Бирмингамския университет, който е съавтор на изследването.

И двете ваксини са добри, каза още той.

Авторите на проучването също са открили, че ключовите антитела са налични и са на подобни нива в 93% от 76 участници, които са получили една доза от ваксината на Pfizer и в 87% от 89 участници, които са ваксинирани с продукта на AstraZeneca.

Откритието е още едно доказателство от проучвания за коронавируса, че антителата, които не позволяват на коронавируса да се прикрепя към човешките клетки, може би не са единственият важен елемент от имунитета и че Т-клетките вероятно също имат важна защитна роля.

Авторите на изследването заявяват, че са необходими допълнителни проучвания, за да установи какво означава тази разлика в отговорите на Т-клетките.