Около 14 милиона дози от ваксината Pfizer срещу COVID-19 са разпределени за 47 страни и икономики за доставка през второто тримесечие на тази година, съобщиха от Gavi Vaccine Alliance в понеделник, цитирани от "Ройтерс". Бразилия, Колумбия, Мексико, Филипините, Южна Африка и Украйна ще бъдат сред основните получатели на ваксината между април и юни.

Ваксините ще бъдат получени по механизма COVAX, съвместно със Световната здравна организация (СЗО) и други партньори. Програмата е насочена по-специално към по-бедни страни, като им позволява да ваксинират приоритетно здравни работници и други лица с висок риск, ако техните правителства не са успели да осигурят ваксини от производителите. По нея са доставени малко повече от 38 милиона дози ваксини срещу COVID-19 за 102 държави на шест континента.

Ваксината на Pfizer/BioNTech защитава и след 6 месеца, показва 100% ефективност в ЮАР
Обновена

Ваксината на Pfizer/BioNTech защитава и след 6 месеца, показва 100% ефективност в ЮАР

Ваксината им показва 91% ефективност при превенция на вируса

Междувременно Индия съобщи за рекордни 168 912 случая за денонощие, според данните на Министерството на здравеопазването. Индия задмина Бразилия като втората държава в света с най-много случаи след САЩ. Индия отчита 13,53 милиона случая, а Бразилия - 13,45 милиона. САЩ са първи с 31,2 милиона случая.

Бразилският щат Сао Пауло и град Рио де Жанейро обявиха миналата седмица, че ще облекчат ограниченията за хотелиерския бизнес и други дейности. Това се случва, въпреки че най-голямата държава в Латинска Америка продължава да чупи собствените си мрачни рекорди за смъртни случаи Covid-19 за денонощие.

Бразилия облекчава COVID мерки, въпреки заболеваемостта

Бразилия облекчава COVID мерки, въпреки заболеваемостта

Отварят заведения и разрешават спорт без публика

Като "истински ад" определиха от Световната здравна организация (СЗО) ситуацията с разпространението на коронавируса в Бразилия.

Стана ясно, че бразилският президент Жаир Болсонару ще бъде разследван от Сената относно неговото справяне с COVID-19 в страната. Съдията на Върховния съд Луис Роберто Барозу отсъди късно в четвъртък, че достатъчно сенатори са се присъединили към искането за такова разследване, за да стартира то.

Болсонару очаквано обвини и Съда, и левите сили в страната в политическо преследване. 

Мексико купува COVID ваксини от Русия, Китай, Индия и САЩ

Мексико купува COVID ваксини от Русия, Китай, Индия и САЩ

Страната се надява да компенсира забавени доставки