Външният министър на Мексико заяви във вторник, че планира скорошни посещения в Русия, Китай, Индия и САЩ като част от усилията на неговото правителство да гарантира, че споразуменията за доставка на ваксини срещу COVID-19 се спазват.

Мексико с над 60% по-висока COVID смъртност от официално оповестената

Мексико с над 60% по-висока COVID смъртност от официално оповестената

Властите отдавна предупреждаваха за неточност в данните

В реч на редовна правителствена пресконференция заедно с президента Андрес Обрадор, външният министър Марсело Ебрард заяви, че датите за посещенията му все още предстои да бъдат потвърдени, предаде "Ройтерс".

"Целта е да се гарантира, че Мексико има ваксините, договорени в сроковете, определени през следващите няколко седмици", каза Ебрард.

Мексико вече протестира пред ООН, че богатите страни трупат ваксини за сметка на по-бедните, но доставките се увеличават през последните няколко седмици след забавянето преди това.

Обрадор многократно благодари на Китай, Русия и Индия за помощта при доставката на ваксини, както и на САЩ, които в края на миналия месец изпратиха ваксини в Мексико.

Ебрард също така отбеляза, че здравният регулатор COFEPRIS вероятно скоро ще одобри първата ваксина COVID-19 от индийски произход за употреба в Мексико. Мексико проучва потенциалното приложение на ваксината Covaxin, произведена от индийската компания Bharat Biotech.

2,25 млн. са заразените с коронавирус в страната, 1,77 млн. - оздравелите, а починалите - 204 хил. души. В края на март обаче стана ясно, че броят на починалите вероятно е поне с 60% по-висок от официално оповестените