В сряда Мексико отправи призив към Съвета за сигурност на ООН страните да разпространяват солидарно наличните им количества ваксини срещу COVID-19, тъй като по-бедните изостават в надпреварата за ваксиниране на своите граждани. Три четвърти от първите дози са приложени за граждани само в десет държави, които представляват 60% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), докато в повече от 100 страни изобщо не са прилагани ваксини. Това каза мексиканският външен министър Марсело Ебрар, цитиран от "Ройтерс".

"Призоваваме държавите да избягват натрупването на ваксини и да ускорят първите етапи на доставките на COVAX, за да дадат приоритет на страните с по-малко ресурси", каза Ебрар пред съвета, в който Мексико понастоящем е член. Досега по схемата не са разпространявани ваксини.

Длъжностни лица от Панамериканската здравна организация заявиха в сряда, че страните могат да очакват потвърждение на своите доставки на ваксини COVAX скоро, въпреки че първите партиди се очаква да бъдат малки. 190 държави, са се присъединили към COVAX, който има за цел да осигури равен достъп до ваксини. Схемата се управлява съвместно от алианса GAVI, СЗО, Коалиция за иновации за готовност за епидемия и УНИЦЕФ.

Мексико посреща до седмица първите дози Sputnik V

Мексико посреща до седмица първите дози Sputnik V

Страната първа в Латинска Америка регистрира руската ваксина

"Спешно е да се действа, за да се обърне несправедливостта, която се извършва, защото от това зависи сигурността на цялото човечество", каза Ебрард.

Мексико подписа споразумения с няколко международни фармацевтични компании за милиони дози за своите 126 милиона души на фона на глобални закъснения и недостиг на някои ваксини.

Очаква се първата партида от руската антикоронавирусна ваксина Sputnik V да пристигне в Мексико до седмица. Това съобщи мексиканският президент Андрес Обрадор. Главният изпълнителен директор на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев обяви плановете си да достави ваксината Sputnik V на Мексико още на 4 февруари. Той каза, че мексиканският регулатор е подписал договор за 24 милиона дози ваксини.

Мексико беше първата в Северна Америка, която регистрира руската ваксина Sputnik V по процедурата за спешно разрешаване за употреба без допълнителни клинични тестове в страната.

Резултати от проучване показаха, че руската ваксина е с ефективност срещу вируса с повече от 90%. Обрадор заяви преди това, че по време на разговори с президента Владимир Путин е постигнато споразумение Русия да достави 24 милиона дози от ваксината.

Страната започна масова имунизация на 24 декември, но до момента е използвала само ваксината на Pfizer/BioNTech. Мексико също одобри и ваксината на AstraZeneca/University of Oxford. Сключи споразумение с Аржентина за съвместно производство на британската ваксина.

Самият президент преболедува коронавируса и се завърна отново към публичност след изолацията. Обрадор обяви, че ще се ваксинира, когато дойде неговият ред. Обрадор бе сред лидерите, които се противопоставяха на някои мерки, сред които носенето на маски за лице.

Мексико изпревари Индия като третата държава в света по смъртоност от COVID-19

Мексико изпревари Индия като третата държава в света по смъртоност от COVID-19

Индия е с повече от 10 пъти по-голямо население от Мексико

Припомняме, че призиви за справедливото разпределение на ваксините отправи Световната здравна организация (СЗО) още през декември.