След седмици наложително отсъствие от публичност заради диагнозата му Covid-19, по време на което изпълнява задълженията си от дистанция, президентът на Мексико Андрес Обрадор се завърна, предаде "Блумбърг". Президентът, който се зарази с вируса в края на януари, се появи отново в понеделник, за да проведе обичайния си брифинг за пресата в 7 часа сутринта, която вътрешният министър водеше в негово отсъствие.

В първите си коментари той благодари на онези, които през седмиците лечение и изолация му пожелаха възстановяване и изрази съпричастност със засегнатите от пандемията. Държавният глава заяви, че работи за получаването на повече ваксини в страната. Той съобщи, че вече е говорил два пъти с китайския посланик за ваксина и добави, че Pfizer Inc. ще възобнови доставките най-късно на 18 февруари. Обрадор обяви, че ще се ваксинира, когато дойде неговият ред. Обрадор бе сред лидерите, които се противопоставяха на някои мерки, сред които носенето на маски на за лице.

Мексико с близо 1 500 жертви на COVID-19 за 24 часа

Мексико с близо 1 500 жертви на COVID-19 за 24 часа

Вече над 165 000 починали от началото на епидемията в страната

Кампанията за ваксинация в Мексико е съвместима с тези на Бразилия и Аржентина в региона по дози на глава от населението, а служителите бързат да запълнят празнината, създадена от Pfizer, след като компанията временно спря доставките. Мексико обяви през януари, че ще закупи 12 милиона дози от руската ваксина Sputnik V, като 7,4 милиона дози Sputnik V се очакват до края на март. 

Броят на починалите от вируса в страната се повиши до 166 200 към понеделник, което поставя страната на трето място в света по този показател, според данните на университета "Джонс Хопкинс". Общият брой на заразените от началото на епидемията в Мексико достигна 2 млн. души, като от тях 1 500 000 души са се възстановили успешно от болестта и се нареди на 13-то място в света по брой на заразени по време на пандемията.

Канада спира полетите до Мексико

Канада спира полетите до Мексико

Пътниците с отрицателен тест и под карантина

САЩ, Канада и Мексико ограничаваха няколко пъти несъществените пътувания през границите си като мярка срещу пандемията като мярка срещу разпространението на вируса.