Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) призова страните в сряда да гарантират, че ваксините са достъпни за хората в риск навсякъде, не само в богатите държави, предаде "Ройтерс".

СЗО: COVID-19 не е голямата пандемия

СЗО: COVID-19 не е голямата пандемия

Съдбата на вируса е да стане ендемичен

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО, поиска 4 милиарда долара за закупуване на ваксини COVID-19 за разпространение в по-бедните страни чрез COVAX.

"Това е предизвикателството, пред което трябва да се изправим през Нова година", каза Тедрос във видео съобщение.

То бе публикувано ден преди първата годишнина от първите случаи на пневмония с неизвестен произход, съобщени от Китай пред здравната агенция на ООН.

"Ваксините дават голяма надежда да променят хода на пандемията. Но за да защитим света, трябва да гарантираме, че всички хора в риск навсякъде - не само в страни, които могат да си позволят ваксини, са имунизирани ", каза той.

Той също така призова страните да се борят с теориите на конспирацията и атаките срещу науката.

СЗО отчете 655 000 нови COVID случая по света

СЗО отчете 655 000 нови COVID случая по света

Нови 11 500 починали към петък

Международната мисия на експерти, ръководена от СЗО, трябва да посети Китай през първата седмица на януари, за да разследва произхода на вируса SARS-CoV-2, който се появи в централния град Ухан през декември 2019 г.

Съобщава се, че над 81,84 милиона души са заразени от новия коронавирус в световен мащаб и 1 788 443 са починали.

"Вероятният сценарий е, че вирусът ще се превърне в друг ендемичен вирус, вирус, който ще остане заплаха от много ниско ниво в контекста на ефективна глобална програма за ваксинация", каза Майк Райън, най-големият експерт по спешни случаи на СЗО.

Макар че пандемията от коронавирус е много тежка, "това не е непременно голямата пандемия". Светът ще трябва да се научи да живее с коронавируса. Това предупреждение оправиха по-рано експерти от Световната здравна организация (СЗО).

"Съдбата" на вируса е да стане ендемичен, дори и след като започна ваксинирането в САЩ и Великобритания, подчерта професор Дейвид Хейман, председател на експертна комисия към СЗО и експерт по инфекциозни заболявания към Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

"Светът се надява на стаден имунитет, което по някакъв начин ще намали предаването, ако достатъчно хора се имунизират", каза той на последния брифинг на СЗО за 2020 г.

Но Хейман подчерта, че концепцията за стадния имунитет е грешно разбирана.

Главният научен специалист на СЗО Сумия Сваминатан от своя страна каза, че ваксинирането срещу коронавируса не означава, че мерки като социалната дистанция трябва да бъдат отменени в бъдеще.

СЗО търси стратегия за справяне с новия щам на COVID-19

СЗО търси стратегия за справяне с новия щам на COVID-19

Днес организацията ще проведе заседание по темата

Първата роля на ваксината е да предотврати симптоматично заболяване, тежко боледуване и смърт, поясни тя.