Макар че пандемията от коронавирус е много тежка, "това не е непременно голямата пандемия". Светът ще трябва да се научи да живее с коронавируса. Това предупреждение оправиха експерти от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от "Гардиън".

"Съдбата" на вируса е да стане ендемичен, дори и след като започна ваксинирането в САЩ и Великобритания, подчерта професор Дейвид Хейман, председател на експертна комисия към СЗО и експерт по инфекциозни заболявания към Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

СЗО: Новите COVID щамове са предизвикателството на 2021 година

СЗО: Новите COVID щамове са предизвикателството на 2021 година

Гебрейесус призова за глобално сътрудничество

"Светът се надява на стаден имунитет, което по някакъв начин ще намали предаването, ако достатъчно хора се имунизират", каза той на последния брифинг на СЗО за 2020 г.

Но Хейман подчерта, че концепцията за стадния имунитет е грешно разбирана.

"Изглежда съдбата на SARS-CoV-2 е да стане ендемичен, както има други четири човешки коронавируса, и ще продължи да мутира, докато се възпроизвежда в човешките клетки, особено в райони с по-интензивно приемане. За щастие ние имаме инструменти да спасяваме човешки живот и тези неща в комбинация с добро обществено здравеопазване ще ни позволят да се научим да живеем с коронавируса", обясни експертът.

СЗО отчете 655 000 нови COVID случая по света

СЗО отчете 655 000 нови COVID случая по света

Нови 11 500 починали към петък

Майк Райън, изпълнителен директор на Програмата за извънредни ситуации към СЗО, коментира: "Вероятният сценарий е вирусът да се превърне в още един ендемичен вирус, който ще остане до известна степен заплаха, но много ниско ниво на заплаха в контекста на ефективна световна програма за ваксинация".

"Остава да се види как се приемат ваксините, колко близо сме да нивото на покритие, което може да ни отвори възможността за елиминиране. Съществуването на ваксина, дори и с голяма ефективност, не гарантира елиминиране или унищожаване на инфекциозно заболяване. Това е много висока вдигната летва, за да можем да я преодолеем", обясни експертът.

По думите му първата цел на ваксината е да спасява човешки живот и да предпази уязвимите, а след това потенциално този вирус да бъде унищожен.

СЗО търси стратегия за справяне с новия щам на COVID-19

СЗО търси стратегия за справяне с новия щам на COVID-19

Днес организацията ще проведе заседание по темата

Раян предупреди, че следващата пандемия може да бъде по-тежка. "Тази пандемия е много тежка...засегна всеки ъгъл на тази планета. Но това не е непременно голямата пандемия", предупреди той.

Според него научили сме се как да се справяме по-добре: наука, логистика, обучение и управление, как да комуникираме по-добре, но планетата е уязвима.

Райън изтъкна, че във все по-комплексният свят тези заплахи ще продължат.

Главният научен специалист на СЗО Сумия Сваминатан от своя страна каза, че ваксинирането срещу коронавируса не означава, че мерки като социалната дистанция трябва да бъдат отменени в бъдеще.

Първата роля на ваксината е да предотврати симптоматично заболяване, тежко боледуване и смърт, поясни тя. 

Седмичен рекорд по COVID заболеваемост отчете СЗО

Седмичен рекорд по COVID заболеваемост отчете СЗО

От началото на пандемията