Световната здравна организация свиква заседание на членовете си днес, за да обсъди стратегии за противодействие на новата, по-заразна мутация на коронавируса, която се появи във Великобритания, съобщава "Ройтерс".

Според регионалния директор на СЗО за Европа Ханс Клуге ограничаването на пътуванията до ограничаване на разпространението на заразата е разумно, докато не бъде получена по-конкретна информация.

Организацията обаче настоя да не избухва паника заради новия щам, посочвайки, че това е нормално развитие на пандемията. От СЗО поздравиха британските здравни власти, че са успели да го установят.

"Британският щам" е втора мутация на COVID-19 с по-лесно разпространие

"Британският щам" е втора мутация на COVID-19 с по-лесно разпространие

Нина Александрова: Има повод да бъдем много внимателни

Тъй като заради забраната за тежкотоварните автомобили да влязат във Франция се образуваха километрични опашки на магистрала в Южна Англия, СЗО посочи, че транспортът на основни доставки, като храна, лекарства и гориво, трябва да бъде приоритизиран и улеснен.

Производителите на лекарства, включително BioNTech и Moderna, се опитват да тестват ваксините си срещу COVID-19 и срещу новата мутация.

СЗО обаче подчерта, че все още няма достатъчно информация, за да се установи дали новият щам може да повлияе на ефикасността на ваксината.

СЗО призовава Европа да засили мерките срещу COVID-19 заради новия щам

СЗО призовава Европа да засили мерките срещу COVID-19 заради новия щам

Все още нямало доказателства за промяна в тежестта на вируса