Очаква се първата партида от руската антикоронавирусна ваксина Sputnik V да пристигне в Мексико до седмица. Това съобщи Bloomberg в неделя, като се позова на мексиканския президент Андрес Обрадор.

Главният изпълнителен директор на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев обяви плановете си да достави ваксината Sputnik V на Мексико още на 4 февруари. Той каза, че мексиканският регулатор е подписал договор за 24 милиона дози ваксини.

Мексико одобри руската ваксина "Спутник V", а Нова Зеландия - на Pfizer/BioNTech

Мексико одобри руската ваксина "Спутник V", а Нова Зеландия - на Pfizer/BioNTech

Мексико има повече от 1,8 милиона случая на коронавирус и близо 160 000 починали

Мексико беше първата в Северна Америка, която регистрира руската ваксина Sputnik V по процедурата за спешно разрешаване за употреба без допълнителни клинични тестове в страната.

Резултати от проучване показаха, че руската ваксина е с ефективност срещу вируса с повече от 90%. Обрадор заяви преди това, че по време на разговори с президента Владимир Путин е постигнато споразумение Русия да достави 24 милиона дози от ваксината.

Страната започна масова имунизация на 24 декември, но до момента е използвала само ваксината на Pfizer/BioNTech. Мексико също одобри и ваксината на AstraZeneca/University of Oxford. Сключи споразумение с Аржентина за съвместно производство на британската ваксина.

Самият президент преболедува коронавируса и се завърна отново към публичност след изолацията. Обрадор обяви, че ще се ваксинира, когато дойде неговият ред. Обрадор бе сред лидерите, които се противопоставяха на някои мерки, сред които носенето на маски за лице.

Канада спира полетите до Мексико

Канада спира полетите до Мексико

Пътниците с отрицателен тест и под карантина