Мексико надмина 200 000 смъртни случаи от COVID-19 към четвъртък, а президентът Андрес Обрадор определи ваксинационната кампания като надпревара с времето, предаде АП.

Мексико иска от САЩ споделяне на COVID ваксини

Мексико иска от САЩ споделяне на COVID ваксини

За пореден път се отправя такава молба

Президентът призовава военен, държавен и местен персонал, за да стимулира усилията за ваксиниране, тъй като пристигат повече дози, включително пратка от 1,7 милиона дози от AstraZeneca, които САЩ заеха на Мексико.

Счита се, че реалният брой на жертвите се приближава до 300 000, поради изключително ниския процент на тестване в страната. Мексиканското правителство спря да публикува данни за смъртните случаи в края на 2020 г.

Припомняме, че мексиканският президент Андрес Обрадор по-рано вече поиска споделянето на част от доставките на ваксини срещу коронавирус със САЩ. Мексико има за цел да се разплати с Вашингтон, след като фармацевтичните компании изпълнят поръчките си.

Мексико с още 1300 заразени с коронавирус

Мексико с още 1300 заразени с коронавирус

Властите предполагат, че са много повече

Мексико изрази разочарование, че богатите страни съхраняват огромни количества ваксини, вместо да ги споделят с по-бедните държави. "Бихме искали да получим отговор на молба, която вече сме отправили относно ваксините", заяви държавният глава по време на пресконференция, на която обсъди срещата на Байдън. "При условие, че той е на същото мнение, въпросът трябва да се разгледа. Трябва да бъдем уважени." По думите му, ваксините са много важни за Мексико.