Мексиканският президент Андрес Обрадор заяви, че се надява американският му колега Джо Байдън да се съгласи с искането на Мексико относно ваксините срещу COVID-19, когато двамата проведат виртуална среща по-късно в понеделник, която също вероятно ще обхване имиграцията и търговията. "Ройтерс" през уикенда съобщи, че се очаква Обрадор да поиска от Байдън споделянето на част от доставките на ваксини в САЩ. Мексико има за цел да се разплати с Вашингтон, след като фармацевтичните компании изпълнят поръчките си.

Блинкън подчерта сътрудничеството с Канада и Мексико

Блинкън подчерта сътрудничеството с Канада и Мексико

Но остават нерешени въпроси като енергийни проекти и миграция

Мексико вече изрази разочарование, че богатите страни съхраняват огромни количества ваксини, вместо да ги споделят с по-бедните държави. "Бихме искали да получим отговор на молба, която вече сме отправили относно ваксините", заяви  държавният глава по време на пресконференция, на която обсъди срещата на Байдън. "При условие, че той е на същото мнение, въпросът трябва да се разгледа. Трябва да бъдем уважени." По думите му, ваксините са много важни за Мексико.

Мексиканското списание Proceso заяви, че Обрадор е поискал от Байдън помощ за ваксини през януари. Имиграцията, сигурността, изменението на климата и търговското споразумение между САЩ и Мексико и Канада също вероятно ще бъдат включени в преговорите, каза Обрадор.

Мексико иска справедливо разпределение на COVID ваксините

Мексико иска справедливо разпределение на COVID ваксините

Три четвърти от първите дози са приложени за граждани само в десет държави

Относно натиска за ограничаване на незаконната имиграция, Обрадор заяви в събота, че иска Байдън да помогне за осигуряването на разрешителни за работа в САЩ за мексиканци и централноамериканци, като настоя, че САЩ се нуждаят от още 600 000 - 800 000 работници. В понеделник Обрадор заяви, че иска да постигне споразумение, което обхваща всички видове работници.

Държавният секретар Антъни Блинкън в края на февруари обеща по-задълбочено сътрудничество с Мексико и Канада в поредица от видеоконферентни разговори, предаде "Блумбърг". С колегите си от двете държави той е разгледал въпроси като борбата с пандемията на коронавируса, популяризирането на демократичните ценности и обсъждането на изменението на климата.

Мексиканският президент Андрес Обрадор се опита да ограничи конкуренцията на държавните компании, като заяви през октомври, че възнамерява да защити интересите на държавния производител на петрол Petroleos Mexicanos или Pemex, както и на електрическата компания Comision Federal de Electricidad. Говорител на Държавния департамент, говорейки за обичайните условия за анонимност, каза, че търговията и инвестициите в енергията между САЩ и Мексико са важни части за гарантиране на енергийната сигурност на континента, но отказа да коментира допълнително.

Блинкън повтори позицията на администрацията, че САЩ все още преразглежда своята политика за миграция и убежище с Мексико и предупреди хората да не рискуват пътуването да търсят убежище.

Обрадор по-рано вече предупреди за същото бежанците.