Държавният секретар Антъни Блинкън обеща по-задълбочено сътрудничество с Мексико и Канада в поредица от видеоконферентни разговори, предаде "Блумбърг". С колегите си от двете държави той е разгледал въпроси като борбата с пандемията на коронавируса, популяризирането на демократичните ценности и обсъждането на изменението на климата.

Спиране на проекта Keystone XL е един от първите актове на Байдън

Спиране на проекта Keystone XL е един от първите актове на Байдън

Думите "отмяна на разрешителното за тръбата Keystone XL" се появиха в списъка с укази

Въпреки че акцентът беше върху сътудничеството, САЩ имат спорове и с двете страни. Канада е недоволна от решението на Байдън, взето в първите дни на администрацията му, да спре нефтопровода Keystone XL. Този и други въпроси бяха обсъдени по време на виртуалната среща тази седмица между Байдън и канадския премиер Джъстин Трюдо.

Мексиканският президент Андрес Обрадор се опита да ограничи  конкуренцията на държавните компании, като заяви през октомври, че възнамерява да защити интересите на държавния производител на петрол Petroleos Mexicanos или Pemex, както и на електрическата компания Comision Federal de Electricidad. Говорител на Държавния департамент, говорейки за обичайните условия за анонимност, каза, че търговията и инвестициите в енергията между САЩ и Мексико са важни части за гарантиране на енергийната сигурност на континента, но отказа да коментира допълнително.

Блинкън повтори позицията на администрацията, че САЩ все още преразглежда своята политика за миграция и убежище с Мексико и предупреди хората да не рискуват пътуването да търсят убежище.

Мексиканският президент: Байдън в Белия дом не означава автоматичен прием на всички мигранти

Мексиканският президент: Байдън в Белия дом не означава автоматичен прием на всички мигранти

Въпреки че приветства новата администрация в САЩ, той предупреди да не се бърза

Обрадор по-рано вече предупреди за същото бежанците.