Джо Байдън планира да отмени разрешителното за петролопровода Keystone XL. Това ще е един от първите му актове като президент на САЩ, вероятно още в сряда, когато встъпи в длъжност. Информацията разпространява "Ройтерс", позовавайки се на източник.

И Върховният съд на САЩ блокира големия петролопровод Keystone XL

И Върховният съд на САЩ блокира големия петролопровод Keystone XL

Той се простира от катранените пясъци в Канада до бреговете на Мексиканския залив

По време на предизборната си кампания президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи енергийния проект за 9 милиарда долара като приоритет. Байдън бе вицепрезидент по време на администрацията на Барак Обама, когато бе отхвърлен проектът като противоречащ на усилията в борбата с климатичните промени.

Думите "отмяна на разрешителното за тръбата Keystone XL" се появиха в списъка с укази, които вероятно ще бъдат подписани от Байдън още в първия ден на президентството.

Американски съдия блокира строителството на нефтопровода Keystone XL

Американски съдия блокира строителството на нефтопровода Keystone XL

Природозащитни организации съдят TransCanada и Държавния департамент на САЩ

Демократът се закани по време на предизборната кампания да го направи.

Проектът за пренос на петрол от канадската провинция Албърта до Небраска е отложен заради спорове в американския съд. Природозащитници се борят за блокиране на проекта.

Посланикът на Канада в САЩ обяви, че ще продължи да промотира проекта, тъй като отговаря на плановете за защита на околната среда на двете държави.

В САЩ одобриха алтернативен маршрут на енергийния проект Keystone XL

В САЩ одобриха алтернативен маршрут на енергийния проект Keystone XL

Планът на TransCanada Corporation е да изгради 1 931-километров петролопровод

Обама отряза проекта през 2015 г., като се мотивира, че Канада ще обере повечето икономически плодове, докато в същото време проектът ще увеличи емисиите на парникови газове. През 2017 г. Тръмп издаде разрешително работата по строежа да продължи. Няколко правозащитни организации съдят американското правителство.