Върховният съд на САЩ отказа да разреши започването на строителството на петролопровода Keystone XL на компанията TC Energy Corp., като отхвърли опит на администрацията на президента Доналд Тръмп да пришпори стартирането на отдавна отлагания проект, съобщават американските медии.

Съдиите, без обяснение или изразяване на несъгласие, оставиха в сила част от решението на федералния съд, което блокира използването на ключово федерално разрешение за строителството. Въпреки че върховните съдии разчистиха пътя разрешението за строителство да се използва за други проекти на петролопроводи и газопроводи, те отказаха да направят това за Keystone XL.

Американски съдия блокира строителството на нефтопровода Keystone XL

Американски съдия блокира строителството на нефтопровода Keystone XL

Природозащитни организации съдят TransCanada и Държавния департамент на САЩ

Отказът означава, че почти цялото строителство на Keystone XL е отложено до 2021 г., според съдебни документи, подадени от TC Energy. Компанията заяви пред Върховния съд, че отмяната на заповедта вероятно щеше да позволи строителството по тръбопровода да започне до август, който би пренасял повече суров петрол, отколкото някои членове на ОПЕК произвеждат.

"TC Energy остава ангажирана с бъдещето на този проект", подчерта компанията в изявление и добави: "Ще продължим да оценяваме нашия кръгозор през 2020 г. в САЩ. В Канада работата ни през 2020 г. остава непроменена."

Решението на окръжния съдия Брайън Морис, което се отнасяше до национално разрешение, използвано от инженерния корпус на армията за одобряване на преминаване на вода, изискваше проекти в цялата страна да търсят по-времеемки и скъпи индивидуални разрешителни.

В САЩ одобриха алтернативен маршрут на енергийния проект Keystone XL

В САЩ одобриха алтернативен маршрут на енергийния проект Keystone XL

Планът на TransCanada Corporation е да изгради 1 931-километров петролопровод

Администрацията на Тръмп призова съда да блокира решението на Морис, докато казусът се обжалва. Отказът е неуспех за правителството на зависимата от петрола канадска провинция Албърта, която пое ангажимент да осигури 5,3 млрд. долара, за да помогне за финансирането на строителството на газопровода.

Keystone XL е ключов проект за канадските производители от катранените пясъци, които от години са спънати заради липса на тръбопроводен капацитет. Въпросният петролопровод би помогнал за пренасяне на 830 000 барела суров петрол на ден по тръбопровода с дължина близо 2000 км по маршрута от петролния хъб Албърта в Хардисти до Стил Сити, щата Небраска. Оттам петролът би пътувал до рафинериите на крайбрежието на американската част на Мексиканския залив, които са оборудвани да преработват тежък петрол от катранените пясъци. 

Проектът е на чертежната дъска на TC Energy повече от десетилетие, след като нееднократно беше спиран заради противопоставяне от страна на собственици на земи и природозащитници, които изтъкват, че той ще допринесе за катастрофалните климатични промени. Бившият американски президент Барак Обама отхвърли разрешението петролопроводът да пресече канадско-американската граница през 2015 г., решение, което Тръмп отмени малко след като встъпи в длъжност.

Правителството на Албърта обяви инвестицията си в Keystone XL през март, за да помогне за финансирането на строителството на проекта на стойност 8 млрд. долара. Помощта се състои от 1,1 млрд. долара инвестиция и 4,2 млрд. долара гаранция за кредит. TC Energy ще финансира останалите 2,7 млрд. долара. Компанията прогнозира, че петролопроводът може да влезе в експлоатация през 2023 година.

Обама наложи вето на строителството на петролопровода Keystone

Обама наложи вето на строителството на петролопровода Keystone

В мотивите се казва, че проектът не е преминал цялата процедура