Сътрудничеството бе сред основните теми, които обсъдиха президентът на САЩ Джо Байдън и канадският премиер Джъстин Трюдо по време на виртуалната си среща във вторник, предаде "Ройтерс". Двамата подчертаха дълбоките връзки на страните си и обещаха да работят заедно в борбата с COVID-19 и изменението на климата. Агенцията коментира, че с тази среща "се слага край на ерата Доналд Тръмп и се обръща нова страница".

Байдън и Трюдо провеждат виртуална среща във вторник

Байдън и Трюдо провеждат виртуална среща във вторник

Първа за американския президент след заемането на поста

"Съединените щати нямат по-близък приятел от Канада", каза Байдън на Трюдо. "Ето защо бяхте първата ми покана за двустранна среща като президент на САЩ", каза той.

Трюдо приветства администрацията на Байдън, като се позова по-специално на вниманието на Вашингтон към изменението на климата, за разлика от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. "Благодаря ви отново, че засилихте по такъв голям начин борбата с изменението на климата. През последните години лидерството на САЩ беше силно пропуснато ", каза канадският лидер.

Вицепрезидентът Камала Харис също присъства на срещата.

Не са били обсъждани други актуални въпроси, сред които достъп на Канада до ваксини, произведени в Съединените щати, или конфликта с Китай заради задържането на изпълнителния директор на Huawei. Байдън раздразни Отава малко след като встъпи в длъжност на 20 януари, като блокира проекта за тръбопровод Keystone XL.

През февруари Байдън се среща с Трюдо

През февруари Байдън се среща с Трюдо

Пандемията и енергетиката са били основни теми на разговора

В началото на януари Трюдо се нахвърли срещу вече бившия президент на САЩ Доналд Тръмп след размириците в американския Конгрес. Той заяви, че държавният глава е "подбудил шокиращия бунт" на американския Капитолийски хълм, който е накърнил демокрацията. Трюдо, известен преди съюзник на американския президент, беше попитан дали отношенията му с Тръмп могат да навредят на отношенията между Канада и САЩ. Трюдо отхвърли тази идея, като каза, че е важно да се отбележи, че думите на лидерите могат да имат отрицателно или положително въздействие.