Канадският министър-председател Джъстин Трюдо се нахвърли срещу президента на САЩ Доналд Тръмп след размириците в американския Конгрес по-рано тази седмица, предаде Анадолската агенция.

Той заяви, че държавният глава е "подбудил шокиращия бунт" на американския Капитолийски хълм, който е накърнил демокрацията.

"Това, което бяхме свидетели, беше нападение над демокрацията от страна на насилници, подбудени от настоящия президент и други политици", заяви Трюдо по време на пресконференция. "Колкото и да е шокиращо, дълбоко обезпокоително и откровено тъжно, това събитие остава, тази седмица също видяхме, че демокрацията е устойчива в Америка, най-близкия ни съюзник и съсед. Насилието няма място в нашите общества и екстремистите няма да успеят да надделеят над волята на хората. "

Съветници на Тръмп: Той беше "психически недостъпен" при щурма срещу Конгреса на САЩ

Съветници на Тръмп: Той беше "психически недостъпен" при щурма срещу Конгреса на САЩ

Избягвали го като "чума"

Трюдо, известен преди съюзник на американския президент, беше попитан дали отношенията му с Тръмп могат да навредят на отношенията между Канада и САЩ. Трюдо отхвърли тази идея, като каза, че е важно да се отбележи, че думите на лидерите могат да имат отрицателно или положително въздействие.

"Канадците очакват своите политически лидери да защитят нашата ценна демокрация чрез начина, по който се държим", каза Трюдо. "Канадската демокрация не се случи случайно и няма да продължи без работа. Винаги трябва да работим за осигуряване на нашата демокрация и да не даваме утеха на онези, които популяризират неща, които не са верни или дават пространство за омраза или екстремизъм. Ще продължим да бъдем изключително бдителни, да помним, че изборът, който правим като лидери, като политици, има последствия. "

Припомняме, че десетки души, бяха задържани за атаката срещу американския Конгрес и редица от тях вече застанаха пред съда.

От "красиво" до "позорно": светът реагира на щурма на тълпата срещу Конгреса на САЩ

От "красиво" до "позорно": светът реагира на щурма на тълпата срещу Конгреса на САЩ

По времето на Тръмп САЩ загубиха ореола си на пример за света

"The Washington Post" уточнява, че 40 от нападателите са били изправени пред Върховния съд на окръг Колумбия при първото заседание по случая. Те са обвинени в незаконно проникване в държавна собственост, очаква се прокуратурата да добави и обвинение за нарушаване на комендантския час.