Канада и САЩ споделят едно от най-силните и дълбоки приятелства между всякакви две страни в света. Във вторник ще се срещна с американския президент Джо Байдън. Ще се съсредоточим върху борбата с пандемията от коронавирус, средната класа и създаването на работни места, както и борбата с измененията на климата. Това написа в "Туитър" канадският премиер Джъстин Трюдо.

Първата официална среща на двамата лидери обаче ще бъде виртуална.  Това се казва и в официалното съобщение на канцеларията на Трюдо.

Припомняме, че това беше съобщено в края на януари. Тогава Байдън проведе телефонен разговор с Трюдо. Тогава политиците се договориха да проведат лична среща през следващия месец веднага щом това стане възможно в контекста на епидемиологичната ситуация. Разговорът на Байдън с Трюдо продължи около 30 минути и беше определен като сърдечен от канцеларията на канадския премиер.

През февруари Байдън се среща с Трюдо

През февруари Байдън се среща с Трюдо

Пандемията и енергетиката са били основни теми на разговора

Новата администрация в САЩ вече сигнализира за желанието си да подобри отношенията с традиционните американски партньори, като насрочи вече и първата среща с демократичните съюзници на страната.

В началото на януари Трюдо се нахвърли срещу вече бившия президент на САЩ Доналд Тръмп след размириците в американския Конгрес. Той заяви, че държавният глава е "подбудил шокиращия бунт" на американския Капитолийски хълм, който е накърнил демокрацията. Трюдо, известен преди съюзник на американския президент, беше попитан дали отношенията му с Тръмп могат да навредят на отношенията между Канада и САЩ. Трюдо отхвърли тази идея, като каза, че е важно да се отбележи, че думите на лидерите могат да имат отрицателно или положително въздействие.

Трюдо обвини Тръмп за щурма над Капитолия

Трюдо обвини Тръмп за щурма над Капитолия

Допуснал е да бъде застрашена демокрацията