Броят на починалите в Мексико от пандемията от коронавирус вероятно е поне с 60% по-висок от официално оповестените около 200 000 души, предаде "Ройтерс". Актуализирани данни показват, че до края на шестата седмица на тази година 294 287 смъртни случая, са регистрирани в актовете за смърт в Мексико като "свързани с COVID-19". Само от средата на февруари са регистрирани повече от 25 000 смъртни случая, свързани с COVID-19.

Мексико с още 1300 заразени с коронавирус

Мексико с още 1300 заразени с коронавирус

Властите предполагат, че са много повече

Мексиканското правителство отдавна призна, че реалният брой на смъртните случаи от COVID-19 в страната вероятно е значително по-висок.

По този показател, страната е на трето място в света.

Президентът Андрес Обрадор по-рано определи ваксинационната кампания като надпревара с времето. Той призова военен, държавен и местен персонал да се включи активно, за да стимулира усилията за ваксиниране, тъй като пристигат повече дози, включително пратка от 1,7 милиона дози от AstraZeneca, които САЩ заеха на Мексико.

Обрадор по-рано вече поиска споделянето на част от доставките на ваксини срещу коронавирус със САЩ. Мексико има за цел да се разплати с Вашингтон, след като фармацевтичните компании изпълнят поръчките си.

Мексико с над 200 000 починали от коронавирус, засилва имунизацията

Мексико с над 200 000 починали от коронавирус, засилва имунизацията

Според властите, броят на заболели и починали е много по-висок от официалния

Мексико изрази разочарование, че богатите страни съхраняват огромни количества ваксини, вместо да ги споделят с по-бедните държави. "Бихме искали да получим отговор на молба, която вече сме отправили относно ваксините", заяви държавният глава по време на пресконференция, на която обсъди срещата на Байдън. "При условие, че той е на същото мнение, въпросът трябва да се разгледа. Трябва да бъдем уважени." По думите му, ваксините са много важни за Мексико.