Бразилският щат Сао Пауло и град Рио де Жанейро облекчават ограниченията за хотелиерския бизнес и други дейности, съобщиха властите в петък. Това се случва, въпреки че най-голямата държава в Латинска Америка продължава да чупи собствените си мрачни рекорди за ежедневни смъртни случаи Covid-19.

Сао Пауло ще позволи на клиентите да вземат храна за вкъщи от барове и ресторанти от понеделник. Професионалният спорт ще бъде разрешен без публика, каза заместник-губернаторът Родриго Гарсия пред журналисти.

В град Рио де Жанейро служителите в петък отмениха широк набор от ограничения, въведени в края на март. Баровете, ресторантите и моловете могат да възобновят обслужване, въпреки че плажовете и парковете остават затворени и действащ вечерен час от 23:00 до 5:00 часа. Ежедневните смъртни случаи остават близо до исторически максимуми както в Сао Пауло, най-населената държава в Бразилия, така и в Рио де Жанейро, вторият по големина град в страната. Кметът на Рио Едуарду Паеш и Гарсия от Сао Пауло посочи намаления натиск върху местните болнични системи, когато обсъждаха решенията си за облекчаване на ограниченията.

В четвъртък Бразилия постави дневен рекорд от 4 249 смъртни случая от Covid-19, над 1500 от които са регистрирани в щатите Рио де Жанейро и Сао Пауло, който се очертава като гореща точка в настоящата коронавирусна вълна в Бразилия.

Като "истински ад" определиха от Световната здравна организация (СЗО) ситуацията с разпространението на коронавируса в Бразилия.

Стана ясно, че бразилският президент Жаир Болсонару ще бъде разследван от Сената относно неговото справяне с COVID-19 в страната. Съдията на Върховния съд Луис Роберто Барозу отсъди късно в четвъртък, че достатъчно сенатори са се присъединили към искането за такова разследване, за да стартира то.

Болсонару очаквано обвини и Съда, и левите сили в страната в политическо преследване. Разследването обаче е най-тежкият политически удар досега за него, след като бе поставен под натиск за първоначалното неглижиране на епидемията и мерките срещу нея в страната. Болсонару накрая все пак отстъпи за ваксините срещу COVID-19, но продължава да атакува губернатори, които опитват да налагат блокади.

67 000 починали от COVID-19 в Бразилия само през март, искат импийчмънт на Болсонару

67 000 починали от COVID-19 в Бразилия само през март, искат импийчмънт на Болсонару

Това е двойно повече от 32 912 починали през миналия юли