Бразилия регистрира повече от 4000 смъртни случая, свързани с Covid-19, предаде "Блумбърг". Този антирекорд се случва за първи път, въпреки челното място на страната по този показател в света.  Министерството на здравеопазването регистрира 4195 смъртни случая във вторник, като общият брой от началото на пандемията е 336 947.

"Ако Бразилия запази сегашния темп, страната вероятно ще достигне 5000 ежедневни смъртни случая през април", каза Кристовам Барселус, изследовател от Fiocruz.

Болсонару обсъжда с Путин купуването на "Спутник V"

Болсонару обсъжда с Путин купуването на "Спутник V"

След като бе подложен на натиск, рязко смени политиката на страната

Междувременно бразилските власти се опитват да ускорят темпото на ваксинациите. От понеделник страната е поставила 25,4 милиона дози. Страната ваксинира 1 милион души за 24 часа за първи път в четвъртък. Anvisa, здравният регулатор в страната, разреши в сряда спешното използване на "Джонсън и Джонсън" - четвъртата ваксина, допусната от агенцията. Бразилия закупи 38 милиона дози, но се очаква те да пристигнат през втората половина на годината. Богатите бразилци настояват правителството да им позволи да купуват ваксини, за да помогнат.

В същото време, президентът Жаир Болсонару разговаря с руския си колега Владимир Путин за закупуването на руската ваксина "Спутник V".

67 000 починали от COVID-19 в Бразилия само през март, искат импийчмънт на Болсонару

67 000 починали от COVID-19 в Бразилия само през март, искат импийчмънт на Болсонару

Това е двойно повече от 32 912 починали през миналия юли