Бразилският президент Жаир Болсонару в телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин във вторник е обсъдил възможностите за закупуване и производство в страната на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V", военно-техническото сътрудничество и икономическите контакти. Това съобщава пресслужбата на бразилския президент, цитирана от ТАСС.

"Болсонару подчерта необходимостта от увеличаване на броя на бразилските предприятия, на които е разрешено да изнасят месни продукти за Русия", се казва в изявлението.

Според пресслужбата от бразилска страна, освен Болсонару, са взели участие в разговора министрите на външните работи и здравеопазването, ръководителите на президентската администрация и секретариата по стратегически въпроси, както и главният санитарен инспектор.

На 26 март бразилската фармацевтична компания Uniao Quimica, представляваща руския фонд за директни инвестиции в Бразилия, изпрати ново искане до бразилския фармацевтичен регулатор за регистрация на руската ваксина в Бразилия. Съгласно действащото законодателство срокът за разглеждането му е седем дни, но може да бъде увеличен, ако се предостави непълно досие за продукта. На 27 март регулаторът обяви спирането за неопределен период от време за разглеждане на заявлението, като се позова на липсата на част от документите, необходими за това.

Болсонару е под силен натиск в страната си заради скептицизма му относно мерките и ваксините. Публично отказваше да носи маска, водеше и кампания срещу китайската ваксина. Той бе принуден да промени политиката си, тъй като страната е на челно място по заболеваемост и смъртност. Страната смени и трима здравни министри от началото на пандемията. 

67 000 починали от COVID-19 в Бразилия само през март, искат импийчмънт на Болсонару

67 000 починали от COVID-19 в Бразилия само през март, искат импийчмънт на Болсонару

Това е двойно повече от 32 912 починали през миналия юли

Общо починалите в страната са над 333 000 души. Заразените са са 13 000 000.

Бразилският институт Fiocruz има партньорство с AstraZeneca за производството на ваксина, докато институтът Butantan има подобно партньорство с китайския Sinovac Biotech за създаването на CoronaVac, а също така е разработил отделно собствена ваксина, която преминава през проучвания на ранен етап.